2018-12-14 7907 views
總要跟吓風,昨日去吓話題美國過江龍漢堡包店Five Guys,試吓乜嘢料。下午非繁忙時段去到,基本上唔駛點排隊,好快落完order,由於食物是即叫即製,都要等十分鐘左右,呢個時候當然去拿此店的免費花生食吓啦!以快餐店來說此店真係好貴,要了一個bacon cheeseburger, regular fries同可免費refill的汽水,盛惠$170。基本上所有食物都用紙袋包比你,沒用膠盒,叫做幾環保。講番個漢堡包賣相真係麻麻,由於用錫紙包住保溫,加上包身故意壓過(應是想令食客吃起來方便些),生菜難免會不夠青綠,賣相也不夠整齊。我冇特別要求,店員自動波在配料上幫我選擇招牌的All the way,感覺好豐富,有點pickles 同磨菇,整體來說個包好食過shake shack,但話得說回後者的包外表卻靚仔一點。呢個包包身唔算特別,壓過下已不夠挺身,至於煙肉就好脆口,牛肉餅夠厚,不是好juicy,但亦不致乾身(看錫紙留下的油便知道)。牛肉生熟度以呢個價位($95)來說,我有要求下會稍嫌過左少少。配料多,唯個包樣衰左一點,芝士我也嫌唔多夠,但味道混在一起倒是唔錯。呢度些薯條好好食,好有薯味又夠

Bacon  cheeseburger

呢度些薯條好好食,好有薯味又夠新鮮,連皮,唯獨較為短身,但整體上我的評價頗高。

薯條

而免費任食的花生口味似南乳花生,幾鹹吓,但我等食物時及吃完過包後均拿了不少來吃。

免費花生

汽水店員會比個杯你任添,雖然個杯size都幾大,但收$30真係貴,而且我飲左兩杯半已到極限。

整體而言食物唔係差,但同一價錢我可以找到其他選擇,CP值不足,除非有人請,否則我應不會再來食包。不過,傳聞此店的奶昔有一手,或許它攪好牌照有此出品後,我會外賣一杯試吓既。

可能多人食花生,感覺地面不夠乾淨企理,不過這亦可能是此店的特色吧。
2018-12-12
$170 (Tea)
薯條