好耐無試過食到成肚氣,所以點都要寫篇文,提醒其他人唔好俾間餐廳呃左入去。話說果日中午係深水埗搵餐廳,我同同事例牌行入福榮街睇下有咩好食。果頭好多餐廳,但維記、文記車仔麵,燒鵝大皇等等間間都爆滿要排隊。天氣好熱,我地唯有繼續搵。我地行過見到呢間泰國菜既餐牌,寫住話慶祝十週年,海南雞飯38蚊,心諗幾抵wor,甘就入左去歎冷氣了。間餐廳貼滿同藝人既合照,又貼晒米芝蓮推介既字,以大大個米芝蓮筋肉人作招徠。但奇怪既係,間餐廳坐得3-4成滿,明明周圍間間都要排隊要等位。我同同事都叫左個海南雞飯。佢地好快就送上湯同沙律,我就問個男侍應"咦38蚊跟埋湯架?"。跟住個男侍應就黑面,話"果個下午茶2點後先有架。"。我地以為係自己睇漏左,甘就無再出聲。個男侍應之後全程態度都好差。結果海南雞飯要58蚊,凍飲另加6蚊。碟海南雞飯好一般,大把餐廳既海南雞比佢滑。58蚊一D都唔平,但唔係話接受唔到。最難頂就係個侍應既態度。最後我地臨走係餐廳門口影番個十週年餐牌,完全無寫下午茶先用得。根本就係呃人入去。總括黎講,價錢唔平,食物一般,態度極差,希望大家要小心,唔好俾佢呃左入去。
2018-05-31
$64 (Lunch)