臨飛日本之前走一轉吉列牛忌廉烏冬專門店食返餐韓國野先。吉列牛其實係來自韓國嘅菜式,呢度除左吉列牛,忌廉烏冬都係招牌菜式,其他地方都少有得食。呢度落單用QR code,餐牌分幾大類,有主食,套餐,釜飯,涮涮鍋,小食同飲品。例牌叫個招牌吉列牛定食,價錢$256另加一,無加價,我見好多人都叫呢個餐。吉列牛定食吉列牛一大塊已經切成10件好容易食,外皮炸得香脆,牛肉入面大概三成熟,然後自己喺枱上個爐仔燒到自己鍾意嘅熟度。我鍾意佢外脆內嫩既口感,如果燒熟d牛肉更嫩口,牛味都唔錯。跟牛醬汁有3款,分別係蒜蓉mayo,甜酸燒肉汁同日式芥末,我就鍾意蒜蓉mayo,令口感更滑溜。伴碟有胡麻醬梛菜絲沙律,其他蔬菜都有胡麻醬車厘茄同胡麻醬豆腐,真係胡麻醬粉絲天堂。跟餐白飯大大碗,上面撒滿飯素,仲有一碗熱辣辣味噌湯,入面充滿昆布。咖哩忌廉烏冬今次叫雞肉咖哩忌廉烏冬。大碗烏冬頭面只見到白色忌廉同少少蔥花。咖哩加忌廉好滑又唔膩,味道超好,完全唔辣。烏冬係粗身而滑溜,真係食到唔停口。今次有好多雞肉粒,另外仲有洋蔥同菇類。雞軟骨餃子$48 另加一 小食叫左雞軟骨餃子。一客四隻,面頭撒上白芝麻粒。塊皮超脆,入面又有粒粒雞

吉列牛

雞軟骨餃子

雞軟骨餃子$48 另加一

小食叫左雞軟骨餃子。一客四隻,面頭撒上白芝麻粒。塊皮超脆,入面又有粒粒雞軟骨脆脆地,口感好正。餡都有菜肉,夠料。另配餃子醋。
餐飲可加錢升級其他飲品。

Passion Punch 跟餐加$18 另加一
Passion Punch用玻璃杯裝住,大大杯,熱情果味好自然,面頭仲有一塊熱情果乾同薄荷葉,下底有好多熱情果籽咬。

Rose Garden 跟餐加$18 另加一
Rose Garden當然係迷人pink lady既夢幻淺粉紅色,面頭有玫瑰花瓣。飲落係淡淡玫瑰味,完全唔會過甜。呢杯甜度會低d。

今晚兩個人食完呢個餐都好飽肚,食物基本上保持一貫水準。今晚6點幾已經好滿,好旺場。
2023-01-20
吉列牛