2021-02-21 774 views
近排天氣雖然暖返唔少,但亦無損我倆打邊爐嘅興致。最近瀏覽網頁得知新派火鍋店「酒鍋」,為慶祝開業 5 周年,推出期間限定午市火鍋放題,最平 $68 就有交易,非常化算, 所以趁今日假期,專登嚟銅鑼灣分店食個新春火鍋。餐廳的布置別樹一格,不但環境優雅、景色宜人,而且更坐擁無敵維港大海景,令人心曠神怡。今次的「吃到飽」套餐設有 2 個時限,分別為 60 分鐘及 90 分鐘,兩者均包括 9 款火鍋湯底,無限添加精選火鍋配料、台式風味地道小食、甜品及飲品。我哋揀左個每位 $178 套餐,90 分鐘可以任食 4 款主菜,湯底點左「黃金美人」,即胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯。湯頭味道非常鮮甜,帶淡淡胡椒香。雞件分量十足,新鮮嫩滑;花膠大大塊,既爽彈又吸滿湯汁,食落很滋味。豬肚入口又滑又腍,證明火候足。4 款主菜包括有日本黑毛豬腩肉、走地雞髀肉、USA 特上精選牛肩胛及台灣空運鴨血。豬腩肉口感唔錯,爽脆有彈性;牛肩胛油分十足,灼燙後充滿脂香,但入口卻完全不膩。鴨血質地滑溜,吸汁又惹味。秘製小食有炸雞皮、鹵肉、台式臭豆腐、鹽酥雞、關東煮、糖醋骨、台式蚵仔煎。臭豆腐麻香十足,味道相當濃郁,正宗台灣風味。蚵仔煎外
近排天氣雖然暖返唔少,但亦無損我倆打邊爐嘅興致。
秘製小食有炸雞皮、鹵肉、台式臭豆腐、鹽酥雞、關東煮、糖醋骨、台式蚵仔煎。臭豆腐麻香十足,味道相當濃郁,正宗台灣風味。蚵仔煎外形有啲似蛋餅,入口煙煙韌韌,一點也不糊口。
火鍋配料方面,足足有成 30 款,另外亦有麵食和泡飯,全部都係任點任食,無限供應。要特別推介幾款台灣直送嘅配料,台灣玉米貢丸面頭黏滿粒粒粟米,用料十足,口感紮實 Q 彈。台灣蜂巢豆腐,豆香濃郁,一口咬下,比食神的爆漿瀨尿牛丸更爆漿!另外流心玉米球,味道亦唔錯,外層彈牙,中心則類似玉米濃湯,清甜綿香。
飲品方面,有雪梨雪耳杞子茶、黑糖珍珠奶茶、紫貝天葵、羅漢果菊花茶、時令滋補燉湯、竹蔗茅根可供選擇。竹蔗茅根清熱潤喉、紫貝天葵甘甜微酸,打完邊爐飲就最啱,可以幫助消化。
台式甜品有煉乳芋圓冰同密瓜冰,芋圓煙韌有彈性,芋頭味愈食愈出;哈密瓜甜美多汁,配上入口即溶的刨冰,口感有層次。