2020-05-31 1380 views
放工後有時可能會同同事去蘭桂坊行一轉打過圈飲返杯,但自從疫情出現後都好耐沒有再到過,反而今晚同事話去台灣走一轉?起初唔明,但跟住去到就知道了,原來是食台灣美食,都係在中環,沿扶手電梯上,去到大館位置落去過條馬路就到,而點解同事話要去台灣,原來係呢個在門口見到嘅我愛台妹😂,店內都算闊落,有吧枱位置或餐枱,咁當然都係按當時情況同店員安排,而同事推介就係台豐牛肉麵,但我反而點了黑蒜香油牛肉刀削麵,因個人較喜歡濃味道,除此之外還有香蒜三色台腸,同芥末雲耳淮山兩個小食,加埋杯經典珍珠奶茶,最快當然就係杯經典珍珠奶茶,奶茶茶底香滑濃郁,還有QQ 感覺十足嘅珍珠,入口十分煙韌彈牙,正!而小食亦都分別上枱,香蒜三色台腸,三色分別係原味、蒜味、墨魚汁,十分惹味香口,加埋上面香蒜片,真係一個唔錯嘅餐前小吃,而芥末雲耳淮山亦十分特別,入口爽口還帶點芥末嘅刺激,十分醒神!個黑蒜香油牛肉刀削麵都好大碗,上面放得好精緻,中間放了炸得好香脆嘅蟲草花,入口脆卜卜,旁邊有超軟淋入味嘅牛肉,加埋脆口嘅油條,真係多重口感,不特止,個刀削麵都十分煙韌彈牙,配上個濃郁香滑嘅黑蒜油湯底,真係十分好味!最後必吃推介嘅伯爵茶凍QQ芋

最後必吃推介嘅伯爵茶凍QQ芋圓,由台灣直送嘅QQ芋圓,入口十分有口感芋味香濃,又有香滑檸檬味愛玉、帶點煙韌嘅黑糖珍珠、蜜綠豆,加埋入口香濃嘅伯爵茶味道嘅糖水,真係令人十分感覺到台灣口味!

同事真係沒有介紹錯誤!雖然唔見到台妹!😂但絕對推介台灣美食嘅好地方!
Type of Meal
Dinner