Marvin L
可遇不可求.. 位同肉都係..
Marvin L
Level 2
2022-07-18
Follow
Pheromone 嘅難訂位程度..   其實真係無需要再講,     真係只可以話係「可遇不可求」,  好彩 friend子訂到位,  一於一齊去食好西~

今次就揀左個貴啲嘅 set , 多啲肉亦都多啲小食,  仲可以BYOW,   三五知己把酒吹水慢慢食其實係幾舒服嘅~

喺開飯之前,  老闆娘會細心解釋今餐我地主食嘅肉會包括啲咩,  係嚟自咩產地, 咩部位,  同食落去口感同味道, 畀大家有個心理準備.

先嚟冷盤蝦~   類似好似 cocktail shrimp 咁, 但係個醬就無咁茄,  都係醒胃嘅前菜啲野啦~

跟住落嚟就係牛舌,  好入味,  好腍,  送酒真係一流~

和牛可樂餅,  香料味好似勁左啲,  令到牛味有少少失色

唔係講笑,  佢個蒜蓉包真係世一 無得輸,  係秒殺無難度.

雜菇,   亦都係意料之內呢一個價位嘅餐廳嘅水準啦.

佢嘅薯條,  係任食嘅,  亦都做得好好, 外脆內鬆軟,   但係為左唔好塞爆自己,  唯有忍口無狂食.

主角一號~  羊里脊(Picanha),  有驚喜,   正常出面西餐食羊 唔多會食呢個位,  呢個部位肥係會偏多,  佢個 finish 做得好好,  食落去肥瘦嘅部份配合得好好,  唔會有覺得「好肥」嘅感覺.

主角二號, 三款牛,  包括有小牛,   牛柳心 以及 和牛里脊 (左至右),   三個都係事前處理功夫較多嘅部位,  其中小牛最驚喜,  食落係真係有種好嫰滑嘅感覺,  有少少好似食緊名古屋生雞肉嘅 feel.

其實仲有湯, 沙津同甜品~     真真正正係食飽飲醉嘅一餐晚飯~

有幸去過 Pheromone 不只一次,   今次係暫時最好嘅,   其實喺主食質素上,   每次去都真係有啲分別嘅, 相信最大嘅原因係要睇佢地當日有咩貨,   明白佢地嘅理念係希望大家可以試到啲未試過,  或者相對地少見啲嘅部位,   例如我今次就食到小牛, 或者羊里脊 等等.

但係可以對於對「扒房」牛扒有固有前設嘅食客,   冀望同現實就可能會有啲距離.     如果你係想食熟成bone-in ribeye 的話,   或者真係唔應該嚟呢度食,   但如果係想試下一啲相對地小眾嘅肉類,  可以試下   Pheromone, 但係同樣地,  當日有嘅肉 係唔可以100%保証會係你杯茶,   同埋大大大 前題係, 首先要訂到枱.
Like
Ratings