平時好少去筲箕灣,今日有啲事情要辦,去到嗰頭,又點會錯過聞名已久嘅低調高手食雞蛋仔呢?!舖頭真係好低調,喺街邊嘅一間地舖。我行到附近已經聞到雞蛋仔嘅香味,舖頭外型亦有幾位客人喺度等緊。等咗10至15分鐘之後,就食到新鮮熱辣嘅雞蛋仔。唔可以講笑,真係好好味!可能係我食過最好味嘅雞蛋仔😍外脆內少少煙靭!不得了💯除咗雞蛋仔,佢哋仲有叫格仔餅🧇開頭我完全冇諗過嗌,因為我心諗,格仔餅即係waffle啦!行超市都成日買雪藏嗰啲返屋企。不過我先生堅持要嗌,咁就由佢啦。老闆好細心,知我哋又食雞蛋仔又食格仔餅,所以專登等我哋D雞蛋仔食到咁上下先幫我哋整格仔餅😊其實我應該未食過真正嘅港式格仔餅🙈咬咗一啖先有發現新大陸嘅感覺😆乜原來可以做到好似雞蛋仔咁外脆內煙靭,仲要有牛油、花生醬同砂糖top it up a notch! 低調高手果然係高手!今次之後,我唔介意專登去筲箕灣,只為咗一嚐佢哋嘅雞蛋仔同格仔餅!

TakeAway
  • 雞蛋仔