2020-01-13 1627 views
呢間不起眼既小店,隱藏係屯門置樂際一個角落,經過既時候,被濃郁既叻沙香味吸引駐足。小店主要做外賣生意,店面狹長,由廚房同細細既出餐區組成,不過如果要係度食都係可以既,店外既牆上有裝一條不鏽鋼既簡易窄餐檯,可供幾個人坐係度露天進餐。從痴係玻璃上既報道得知,店主係一對夫妻,丈夫係馬來西亞人,之前供職於五星酒店,隨妻子返香港創業。我覺得呢個就係點解,佢既菜品雖然都唔複雜,但可以食到精緻處理痕跡既原因吧。今次叫左沙爹雞柳椰漿飯,醬汁香濃,口味柔和,椰漿飯係斑蘭椰漿飯,薄荷綠既色澤清爽開胃,略為可惜既係可能囿於成本,雞肉本身既質感一般,但就呢個價錢黎講,已經相當優秀。炸豆腐有種天婦羅既口感,面衣相當薄脆,口感輕盈,唯一遺憾既係豆腐本身,有種對不起面衣既感覺,唔符合滑嫩鮮美既期待。拉茶入口柔順,口味清淡,飲完有種熨帖溫和既感覺。總體而言,作為一間益街坊既小店,佢相當出色、值得一試。

沙爹雞柳椰漿飯

沙勞越炸豆腐

拉茶入口柔順,口味清淡,飲完有種熨帖溫和既感覺。
拉茶

總體而言,作為一間益街坊既小店,佢相當出色、值得一試。
沙爹雞柳椰漿飯
沙勞越炸豆腐