thxdtsdd
thxdtsdd
Level 4
2011-05-24
Follow
5月4日中午 12:30, Thxdtsdd 及太太來到尖沙咀的雅苑閣吃自助午餐, 因為今天 Thxdtsdd 只需在上午工作, 見有時間, 就食好少少囉!

Thxdtsdd 早上來電訂好座位, 我們 12:30 入座, 在 12:00 開始的自助午餐, 已經有很多人了, 估計當時已經有 7-8 成滿座了.

先講環境方面, 普普通通啦, 唔算靚, 但又唔算差咁樣. 可能當時客人較多, 擺放食物的地方也比較集中, 所以 Thxdtsdd 覺得略為嘈吵!

Thxdtsdd 先從冷盤著手, 蝦, 蟹, 青口, 煙三文魚等都唔錯, 幾新鮮, 雖然唔係十分鮮美, 但味道就 ok 啦!

吃完冷盤就吃熱葷了, 芝士焗海鮮, 龍脷柳, 咖哩雞等比較好吃. 燒烤類食物就普普通通. 如果以熱葷為主的朋友, 可能會有點失望了, 因為食物數量不算多, 味道也一般般.
芥菜咸蛋赤肉老火湯, 一般過一般, 都唔似老火湯, 好彩只係要了小半碗.

忌廉湯都係不過不失, 宜家傢俬既忌廉湯絕對比佢好.

ok, 到吃甜品了, 亦係今餐比較滿意的地方. Thxdtsdd 先吃一口 Tiramisu, 入口即溶, 充滿芝士及酒味, 好食! 朱古力批及芝士蛋糕都唔錯.

藍莓芝士蛋糕又好食, 藍莓唔會太酸, 芝士既香味又夠. 其他甜品, 例如忌廉蛋糕, 茘枝甜品, 朱古力噴泉等都 ok.
仲有麵包布丁, 不過沒有影相, 味道略甜, 不合 Thxdtsdd 口味.

雪糕班戟, Thxdtsdd 揀了朱古力及杏桃雪糕, 都幾好吃. 不過得一個服務員負責勺雪糕及整班戟, 所以要等一會兒的. 這兒的雪糕是 H 字頭的, 所以質素很好!

Thxdtsdd 最後加多一輪甜品, 都係以朱古力甜品為主, 今次新試的係三色朱古力, 好食, 很濃郁的朱古力味, 正!

Thxdtsdd 今餐用了 openrice 6 折 coupon, 原價 $250 一位, 而家 $175 一位(連加一服務費), 以呢個價錢計, 算幾抵吃, 食物味道也 ok, 其中以甜品比較好, 如果食物種類可以增加會更好.

服務方面都可以, 不過服務員好幾次冇換碟, 要扣 D 分. 如果以正價計, Thxdtsdd 就不建議幫襯了.

Like
Ratings