2019-11-06 1297 views
每個月總有一日會同同事去食貴啲既lunch ,今次又黎到呢間米芝蓮日本餐廳,每次黎到總會有啲驚喜!餐牌跟之前黎的時候有少少唔同,點餐後,店員為我們送上前菜!前菜為牛蒡,跟出面食到的有少少不同,牛蒡比出面幼身,口感較爽口,而且味道也不會跟出一樣,冇咁咸,相信是廚師自己親身炮製的!Sashimi Lunch包括有刺身、煮物跟飯同面豉湯!煮物為魚頭,味道甜甜的,有一眼球於中間,是我同事最愛吃的位置!除了魚頭,還有蘿蔔、葉形狀的魚蛋及豆,蘿蔔夠冧而且入味!刺身包括有鰹魚、拖羅、赤貝、金目鯛、魷魚等,當中拖羅入口即溶,好香魚油味!鰹魚淋了酸汁,十分開胃!而赤貝爽口彈牙,非常新鮮!而且刺身的擺位什有藝術作品的感覺,真係睇得又食得!飯是珍珠米,配有日本的醃菜,很有在日本吃料理的感覺!Deluxe Chirashi,呢個什錦刺身飯用上10種不同的刺身製成,其中包括三文魚籽、海膽、拖羅、赤貝、甜蝦、秋刀魚等,只是看這個擺設已經好有華麗的感覺!當中海膽非常鮮甜,唔會有苦味!三文魚籽脹卜卜,秋刀魚好濃魚味,赤貝爽口鮮甜!刺身每款都有兩件,真係會食到好飽好滿足!茶碗蒸是跟刺身飯的,蒸蛋非常嫩滑、內裡有雞肉、蜆

牛蒡
Sashimi Lunch包括有刺身、煮物跟飯同面豉湯!
煮物

Sashimi   Lunch

Sashimi  Lunch
飯是珍珠米,配有日本的醃菜,很有在日本吃料理的感覺!
Deluxe  chirashi

茶碗蒸
茶碗蒸是跟刺身飯的,蒸蛋非常嫩滑、內裡有雞肉、蜆肉、冬菇等配料,令蒸蛋更有口感!
面豉湯味道剛剛好,夠濃,內裡還有很多腐皮,好有口感!

香芋奶凍
最後還有香芋奶凍作甜品,十分滿足!
2019-11-05
$350 (Lunch)
Sashimi   Lunch
Sashimi  Lunch