今日同朋友喺油塘附近做完瑜珈,打算喺附近食個晚飯,突然醒起依間餐廳嘅海鮮好抵食,就帶埋都係海鮮精嘅朋友去食啦。之前食過餐廳嘅荷葉雞海鮮套餐,今次就試吓海鮮鮑魚蒸氣塔套餐!$168一位,實在非常抵食!揀咗瑤柱鮮竹排骨粥底。另外再加咗乾撈擔擔麵$34同香煎墨魚餅$88。職員非常好客,好仔細地介紹食材同各海鮮蒸嘅時間。醬料亦好多選擇。等海鮮蒸嘅過程就可以先食小食。香煎墨魚餅$88口感彈牙,配醋食非常開胃。乾撈擔擔麵$34味道不強烈帶微辣,不錯喔。砂巴龍躉&蟲草花蒸雞龍躉肉厚又少骨,而蟲草花蒸雞好嫩滑!雞味濃且肉質紮實!而海鮮精嘅我哋當然最期待海鮮,蒜蓉粉絲蒸大元貝非常大隻,味道鮮甜。大蜆皇新鮮爽口。鮑魚更加係活鮑魚,可以見到佢仲識郁,蒸熟後見到鮑魚非常厚身有咬口!非常好味!而我最鍾意嘅龍蝦當然留返最後食,新鮮嘅龍蝦果然清甜彈牙,而且仲有唔少嘅膏。煮晒海鮮之後個粥底已經煮好,而且吸收晒海鮮嘅鮮甜,而我落咗一啲龍蝦嘅膏落粥一齊食,好好味!最後仲有綠茶芋蓉餅作甜品,表面鬆脆,內裹鬆軟,不錯!最後只需人均$274就食到又新鮮又抵食嘅高質海鮮!一定一定會再幫襯!

香煎墨魚餅$88
口感彈牙,配醋食非常開胃。

乾撈擔擔麵$34
味道不強烈帶微辣,不錯喔。

砂巴龍躉&蟲草花蒸雞
龍躉肉厚又少骨,而蟲草花蒸雞好嫩滑!雞味濃且肉質紮實!

最後仲有綠茶芋蓉餅作甜品,表面鬆脆,內裹鬆軟,不錯!

2019-06-10
  • 海鮮拼盤