2019-12-23
聖誕節嘅聚餐陸陸續續咁開始,今日就同朋友去咗銅鑼灣利園附近嘅日式餐廳慶祝。見到餐廳已經充滿聖誕佈置,好有氣氛!食日本嘢點少得壽司,呢度嘅手球壽司造型非常可愛,仲好似一個一個色彩繽紛嘅聖誕波。因為要壓成球狀,所以嚿飯的確比普通壽司較硬,但係但經過芝麻同埋麻油調味,加上一樣都係咁新鮮魚生,都同樣好食。第二道嘅蟹味增甲羅燒同樣都伴左波波飯團,將混合左味噌同蔥嘅蟹膏蟹肉蟹子放上飯團,再用紫菜包住,個種鮮味真係令人非常回味。第三道係雞肉串燒盛盒,由唔同嘅雞部份組成,包括有七里香雞屁股,長蔥雞脾,燒雞胸粒,雞肉棒,仲有串鹽燒秋葵。雞肉全部都笑得好香,亦好嫩,完全唔乾唔鞋。冬天都係想食返啲暖笠笠既野,所以叫左個霜降A4和牛壽喜燒。首先睇下個鍋有幾足料先,大量蔬菜,仲有牛舌粒,令個湯底好鮮甜好夠味。而主角霜降牛肉,睇個樣都知有幾正。的確油脂部分比較多,所以食落更滑,而且牛肉味好濃,勁正。追加埋個稻庭烏冬,索哂d湯汁,食完成身暖哂。飲品方面,餐廳冇提供免費水,所以倒不如要杯飲品。我地要左杯Strawberry Smoothie,飲得出係用新鮮士多啤梨打出黎,冇個陣藥水味之餘,有淡淡水果香,係一個完滿句號
追加埋個稻庭烏冬,索哂d湯汁,食完成身暖哂。
飲品方面,餐廳冇提供免費水,所以倒不如要杯飲品。我地要左杯Strawberry Smoothie,飲得出係用新鮮士多啤梨打出黎,冇個陣藥水味之餘,有淡淡水果香,係一個完滿句號。