2019-02-23 616 views
今日朋友聚會!就去食呢間試業中嘅雞煲火鍋放題睇睇menu 先我一坐底就諗住叫個雞煲,點知被店員stop 咗原來係要跟住個flow 食架由江南八小碟開始順時針咁食到宮廷美點!感覺都幾pro 平時食雞煲放題 都唔會care 點食法就食哂d雞就開始邊爐,今次有新嘗試!江南八小碟,賣相幾靚!感覺幾有氣勢,而且擺到好似自己真係食緊宮廷料理咁!由蝦仁順時針咁講啦1.蝦仁,食落味道同平時食蝦餃餡嘅味差唔多,呢個感覺多咗d芡汁!而有d炸過嘅葉,食落有少少紫菜味脆脆地,但又唔係紫菜。應該係用黎裝飾嘅2.木耳豆腐乾食落係滷水嘅味!個人都幾鐘意食木耳爽口!加分而且豆腐乾夠哂入味架3.黑蘿蔔切成菱形,食落個汁都係偏甜嘅滷水味!雖然賣相係黑色幾舊野,但個人幾欣賞嘅係佢入味,入口即溶!完全冇「楂」!抵讚4.(中間)紅蘿蔔🥕本身都唔係幾敢試因為驚有陣草青味!呢個又冇喎佢係用醋醃過,所以幾酸架!都可以當係開下胃咁啦!呢個要讚下排得幾靚!成朵花咁!5.雞腳食落又係滷水汁嘅味!個人對於雞腳冇咩特別喜好!呢碟還好啦!6.紅燒肉食落再一次係滷水汁味食落有1-2舊偏瘦,而且瘦嘅位肉質係偏硬!其他都算肥瘦均勻!要煮好紅燒肉真係好
今日朋友聚會!就去食呢間試業中嘅雞煲火鍋放題
江南八小碟
就食哂d雞就開始邊爐,今次有新嘗試!
由蝦仁順時針咁講啦

2.木耳豆腐乾
3.黑蘿蔔
4.(中間)紅蘿蔔🥕
5.雞腳
食落又係滷水汁嘅味!個人對於雞腳冇咩特別喜好!呢碟還好啦!
6.紅燒肉
食落再一次係滷水汁味
食落有1-2舊偏瘦,而且瘦嘅位肉質係偏硬!其他都算肥瘦均勻!要煮好紅燒肉真係好難,所以呢個味道都算係咁,但肉質可以再好好控制一下會更好
7.炸脆豆腐
食落都幾脆,唔厚粉!外皮夠味,入面豆腐都幾滑!內脆外軟

突然發現原來得7小碟,小食!我自己估啦 應該係得7道小食!但中國人對七呢個數字都唔係太鐘意所以就改做江南8小碟!個人覺得冇咩野嘅!但最好就係加多碟符合翻個名啦!
要讚嘅係份量算係幾多,因為無論2個人食定幾多個人都有咁多碟!咁岩今次我地2個人食,所以都幾多!
另外個人覺得味道不錯,但有幾碟都係一樣嘅滷水味,覺得可以調教下唔同嘅味令佢唔會咁單一!
日本直送時令魚刺身
刺身啦!個人係幾欣賞佢排食物嘅賣相同佢d放野食嘅容器!好有中國風!
刺身一共有3種
1.池魚
當日時令魚係池魚,佢有2種食法
第一種係平時咁樣魚生片點豉油加wasabi
另一種就係放係紫菜上面夾住黎食!有一點扣咗少少分嘅係魚生片其中一片有魚鱗!
而個人喜好呢!都係鐘意魚生片食法
今次池魚個人覺得肉質係爽嘅,都算唔錯
2.帶子
都算幾鮮味架!個人覺得細粒咗d!不過有d三文魚籽搭翻夠!
3.大蝦
個人唔太識分係咩蝦,總之就係好大隻!差唔多有筷子咁長!
而且蝦頭都有膏!算幾新鮮架
雞煲了!
份量方面今次還好 因為任食 唔夠可以再叫!咁樣可以防止浪費食物!
另外味道方面有得揀bb 辣,小辣,中辣同大辣!我地揀咗bb 辣!覺得都幾惹味,而且幾好嘅係 上枱後炒2炒就可以轉細火開始食!肉質幾好唔會老!
雞煲

花膠鮮雞美人鍋
邊爐部分,開始!我地叫咗花膠鮮雞美人鍋
個鍋又係靚靚地咁☺️一黎到店員會先放花膠落去!然後會叫我地飲頭啖湯!一開始都有d驚見到勁多雞油,驚會太油膩!但飲落又唔會喎⋯⋯都幾鮮甜,之後店員會幫我地撇油(泡泡)
海鮮大拼盤
海鮮拼盤!都幾正種類都幾多架而且幾新鮮,因為仲郁架佢地嚇親!d蝦幾好唔會「梅」肉!其他海鮮都唔錯!
牛小排
呢個小牛排!肥瘦均勻!睇圖都知好啦⋯⋯食落都幾有牛味!而且都入到d雞湯嘅味!我覺得有驚喜喎!而且唔洗特別點醬油都夠味
金牌手工丸
手工丸
一共有4款
個人覺得都幾彈牙!
蝦丸:推推推,有蝦味而且都算入味
墨魚丸:都算入味
豬肉丸 :冇咩肉味,唔係幾似豬肉丸
鯪魚肉丸:個人本身唔太鐘意,總係覺得腥腥地!而且好大陣芫荽味

其實仲可以任叫其他火鍋料架,果d唔多講!就係平時食開果d大路野都有
雞油飯
之後仲有個雞油飯,食落唔會好油膩!而且味道都不錯👍🏻唔會係得個色!都算有d味加埋蟹子!口感升華咗少少!如果太飽可以唔要或者叫少飯架
呢個幾特別嘅係有得比一包茶葉你泡茶!可以解膩!呢隻茶特別澀!而黑色個茶壺下面係用平時古野家打邊爐嘅火燒住.....個人覺得有d慢先滾d水
甜品
最後係甜品!都幾特別嘅配搭又日式又西式甜品
西瓜都幾甜!芝士蛋糕都做得唔錯個餅地算係實實地!而且味道唔會太甜!水信玄餅,覺得打卡一洗好bling bling!閃閃下好靚,但呢個水信玄餅冇咩味,應該本身係咁的! 要靠外面d黑糖同黃豆粉先有味!所以要有少少技巧咁食!就係中間開少少位流d糖入去
最後埋單每人285左右!覺得都唔錯!覺得呢個食物中規中矩!但服務真係一流!係一個唔錯嘅體驗!食高級版嘅雞煲放題

日本直送時令魚刺身
雞煲