適逢周末, 去嘆個fine dinning浪漫一吓先! 私房菜式嘅fine dinning都係第一次試, 裝修別緻, 配合昏暗嘅燈光, 特顯高貴氣派! 當晚有四台客人, 檯與檯既空間十分充足, 私隱度高. 先來個welcome bite, 特別喜歡龍蝦沙律鬆餅, 食完好開胃, 為豐盛嘅一晚揭開序幕! 再來是一道海膽Custard, 鮮味嘅海膽配上魚子醬再加上Custard一齊放入口, 非常滿足. 接著海鮮湯亦好有心思, 碟邊配上燒蝦, 可以一蝦兩食, 浸湯或分開食都有不同口感. 然後就到了全晚我最驚喜既菜式, 為何驚喜? 因為大廚將一道非常格式化,平平無奇嘅白酒煮青口, 煮得富有獨特風格. 除了加入大量白酒外, 亦加上Rosemary調味, 頓時變得不平凡, 令我們吃得津津有味. 我也忍不住連醬汁也全部喝乾! 主菜方面,我們點了乳鴿及和牛排, 中式乳鴿相信大家就食得多, 原來西式嘅煮法亦別有一番風味, 煮香兩邊, 然後入面既肉保持五成熟, 既有鴿嘅香味,又不失內裏嘅嫩滑口感. 最後的甜品當然沒有令我倆失望, 大廚告訴我們, 第一次來的客人都會安排這道signature dessert. 薑汁豆腐花上面加上新鮮打成的氣泡, 除外觀好看, 食落亦更有層次感, 內裏亦有果仁點綴. 就算食到好飽都忍唔住清晒全碗. 這間餐廳值得推介的其中一個原因係佢地嘅open kitchen, 除了可以令客人欣賞煮食流程及不用擔心衛生情況外, 一邊嗅著下一道菜嘅香味, 一邊等待, 令人對每道菜式更加想入非非. 順帶一提嘅係他們不收開瓶費, 和只要有足夠人數亦可安排包場, 絕對係一個別出生面嘅地點來聚會或舉行慶祝活動啊!!