自從我上次在銅鑼灣某間印度咖哩樓上店,試食過一份好香嘅牛油味的Garlic Naan薄餅之後,我一直都都忘記不了那濃薄餅的滋味。直到今日,我終於在尖沙咀區「寶勒巷萬事昌」的位置,再次吃到那份滋味,這餐晚餐所花的時間不遜色於另一間某知明的樓上印度咖哩呢。二樓推開門口,比想像中大大不同,一是環境闊落開揚,二是十分企理整潔,三是店內沒有一陣刺激印度咖哩味道。看這裡有靠玻璃的又有入面不會擠迫的枱,店員就隨心叫我們選喜歡的舒服位置,寬敞的梳化同枱面一點壓迫感都沒有,加上這裡比較寧靜,傾傾計談談心絕對沒有問題!這裡環境始終較地道,有特式的地板,充滿異國風情我喜歡!而且在座的有8成都是印度人或外國人,相信,口味都會幾正宗!望望餐牌,種類多多,款式有點像普通東南亞餐廳再加印度完素係入面,老實說我們都是亂點起,因為好像每樣也差不太遠吧!再選擇就會好迷惘了!每道菜店員都員加一句「食唔食辣?食到幾辣」,我相信印度菜其實真係可以好辣,所以我們全部點了小辣就足夠了。招呼客人的侍應大多用英文,但當中都有二位識廣東話,溝通不成問題。來到這!大家記得枱面上的二樽水是要收費的! 大的$20!小的$10!,但係玻璃樽嘅水

再選擇就會好迷惘了!

來到這!大家記得枱面上的二樽水是要收費的! 大的$20!小的$10!,但係玻璃樽嘅水就唔需要的。
不這都無阻我點了一杯
Masala Tea$35
因為難得到印度餐廳,Masala Tea亦相對種要啊!

在外有茶包、沖泡粉及濃縮粉的形式但一點也不好飲...
當來到時以銀杯盛載,細細杯,混合香料後有那種特別的印度甜味。
很難形容,總之是以紅茶葉為主,再加入印度香料及藥草調味的飲品,特色就是濃郁的印度香甜味吧!
Masala Tea

再望望,有呢個Apps有10% discount也不錯啊!

其他食物就快到的時候見到餐紙豐富,但他們流行以碟形式上面放塊圓型綠色芭蕉葉當盤用,會比較方便用手吃東西呢!

先來一個
蘑菇鍋 $70
蔬菜類咖哩也不失為一個好菜式,因為易入口又好味!
應該又是用多種香料組成吧!
除咗蘑菇次外,仲有一點印度配料如,青椒,洋蔥、紅蔥頭!爽口得黎已經好入味!
愈食就愈辣,因為可能陣辣味係比入面既紅辣椒慢慢咁散開去!

蘑菇鍋

蘑菇份量兩至三人人都可以一直炒一直炒,翻炒到所有味道融合在一起,蘑菇爆汁種度增加,其實送飯或配薄餅是一流的!
所以叫了兩款咖喱配薄餅,一款是芝士烤餅 一款是普通烤餅
【「Garlic Naan &Paneer Kulcha」$25+$30】
兩款烤餅同一個籃呈上,真心應該非常好吃!

Garlic Naan &Paneer Kulcha

絕對好好驚喜,唔油膩,唔細件,蒜蓉味濃郁,芝士味還好!
但口感非常剛好,,,外脆內軟有少少印度氣味....
唔似麵包有點點像手抓包點蘑菇鍋既咖哩可以吸左咖喱汁嘅味道,好好食!

Garlic Naan &Paneer Kulcha

不過呢我地同行的都一致認同芝士烤餅係好味一點的!
因為...始終係芝士...聞說印度人每餐飯都會吃一道芝士/ 乳酪的菜來清新口腔
但呢度既印度芝士係有點特別的,入面有點一粒粒的黃色芝士,口感上不算太濃烈,如果再濃點就十分欣賞呢!

但唔配咖喱汁都好食喔,不過咖喱配薄餅對於印度食物來說應該是一定要點的!

印度地道karandi煎蛋 $65
印度地道既特式煎蛋係點既呢?!味道非常特別,店員話短短分鐘內就可以完成
印度地道karandi煎蛋

上桌時香氣撲鼻, 非常惹味,蛋餅夠嫩滑之餘好像入面有一上濃烈香料及洋蔥炒了一起!
點點微辣好過癮!味道很棒又口感地道。價錢很可以接受!

最後點了甜品
玫瑰炸奶球兩件 $50
這是印度常見的一道傳統甜點,但跟我完全的想像中不同!
首先是用糖水浸住,咬一口覺得很甜,入口即化,很有層次感。
玫瑰炸奶球兩件

玫瑰蜜炸奶球用麵粉製成,所以是鬆軟的,但味道是印度口味,不是每人都會接受到,而我就還好,因為是帶輕微印度香料的香味,所以沒有本著港式甜品的心去吃。

玫瑰炸奶球兩件

離開的時候,店員推介特色印度胡蘿蔔布丁給我們試一試...

相當驚訝,因為剛剛吃完甜又吃甜,真的很飽呢
但印式胡蘿蔔布丁原來好受佢地個面當地歡迎,用黎做飯後甜品是家常便飯,第一次食呢個甜品,似綿綿的糯米飯加布甸,口感溶溶地但都幾清新!
特色印度胡蘿蔔布丁

印度的甜品真的是見仁見智了!因為我本人就就認為太甜了

...
大膽再一嚐印度菜,結果是食物質素好味,正宗款式多!
論食物同性價比是合理的!最種要環境乾淨舒,員工又有禮可以介紹一下菜式!
雖然尖沙咀重慶最出名食印度咖哩,但論環境、燈光、味道、氣氛,今次呢間有驚喜!遇到呢間不錯的印度菜餐廳,下之再同朋友要試多幾款先!
Type of Meal
Dinner