有人提議去食大角咀九龍珀麗酒店嘅協奏坊西餐廳,以為有生蠔,不過原來近期已經將生蠔換做龍蝦,每人包一隻龍蝦,其他食物就任食。 自助餐好就好在乜都可以攞少少試試。冰鎮海鮮有加拿大石蟹、鱈場蟹腳、藍青口同蝦。 冷盤有龍蝦慕絲蟹籽脆筒、龍蝦汁稻庭冷烏冬、意式番茄醬多士、煙三文魚蟹肉芝士撻,同埋幾款蔬菜同沙律醬汁。熱食就有新加坡海鮮喇沙。醬燒豬肋骨、燒羊髀、炒雜菜、意大利千層闊麵、龍蝦意大利飯、龍蝦汁香煎櫻花蝦腸粉、章魚小丸子、咖哩角、炸雞件、魚柳等等。 黑松露煙肉巴馬臣芝士意大利麵,意大利粉由廚師即煮,再放晌巴馬臣芝士磚內拌勻先上碟。 然後仲有壽司、卷物同即切剌身…生果就唔少自助餐都有,呢度仲有Mövenpick雪糕。因為其他甜品無名牌,所以都唔知佢哋啲名,純粹係憑外觀揀。對我嚟講,甜品環節中最令人驚喜嘅係呢部自助班戟機,都係第一次見。 呢度仲有自助飲品,不過對呢部自助濕紙巾機仲更加有興趣,我哋完全係錯晒重點。 自助晚餐包每人一隻龍蝦。 我呢隻幾多膏,肉質算鮮甜。 之後先正式試自助區嘅食物,凍蝦蝦肉彈牙、煙三文魚蟹肉芝士撻有三種唔同口感、意式番茄醬多士微酸幾開胃、龍蝦汁稻庭冷烏冬煙韌。可惜龍蝦

冰鎮海鮮
自助餐好就好在乜都可以攞少少試試。
冰鎮海鮮
冰鎮海鮮有加拿大石蟹、鱈場蟹腳、藍青口同蝦。
熱食就有新加坡海鮮喇沙。
然後仲有壽司、卷物同即切剌身…
龍蝦(每人一隻)
自助晚餐包每人一隻龍蝦。
龍蝦(每人一隻)
我呢隻幾多膏,肉質算鮮甜。
之後先正式試自助區嘅食物,凍蝦蝦肉彈牙、煙三文魚蟹肉芝士撻有三種唔同口感、意式番茄醬多士微酸幾開胃、龍蝦汁稻庭冷烏冬煙韌。可惜龍蝦慕絲蟹籽脆筒嘅脆筒已被餡料整濕,食嗰陣已經幾腍,無咗脆口質感。
冰鎮海鮮
鱈場蟹腳鹹鮮,蝦肉彈牙,但呢晚嘅藍青口就唔夠爽口。
屬芝士控嘅我對呢個即煮意大利粉都幾期待,入面有黑松露醬、巴馬臣芝士、煙肉、蘑菇、紅洋蔥、蒜蓉同羅勒,我覺得意粉軟硬度OK,芝士味就比預期中輕,如果可以再濃郁少少就好喇。
甜品我就試咗焦糖燉蛋、芒果布甸、綠茶蛋糕、熱情果芝士蛋糕、葡撻同紫薯泡芙,因為無名牌,啲名都係估估吓,焦糖燉蛋同芒果布甸唔會太甜太漏,葡撻就啱啱由廚房拎出嚟,外皮都幾酥脆,綠茶蛋糕入面有類似柚子皮嘅嘢,不過就似原味蛋糕多啲。
自助班戟、Mövenpick雪糕
我仲試玩咗部自助班戟機,按掣等一分鐘,熱辣辣班戟就由機內輸送帶慢慢走出嚟,過程都幾得意。我仲自己加咗Mövenpick士多啤梨味雪糕同朱古力醬、雜莓醬,班戟嘅蛋味較輕,不過可以自己DIY玩吓,都幾開心嘅。

預早五日前訂座就每人$288,雖然食物選擇唔多,同埋無咗比較吸引嘅生蠔,但有幾款海鮮嘅自助晚餐,唔洗三百一位都算合理嘅。

自助班戟、Mövenpick雪糕