2021-05-17 1403 views
2021年5月9日 星期日又到左星期日,終於可以唔使咁早起身,一於訓到自然醒,再同老婆慢慢搭車出旺角行下街、搵嘢食今日去到旺角T.O.P.呢一個商場,有好多潮流玩意同服飾賣,啱晒時下嘅年青人,而地庫就有個美食廣場,提供好多餐廳俾人選擇,咁啱我哋行到去又餓餓地,所以就選擇左呢一間餐廳餐廳提供午市60分鐘放題同90分鐘任食放題,由於我哋見到價錢好似相差唔太多,加上又想慢慢咁食,所以最後我哋選擇咗90分鐘美國SRF和牛放題,覺得價錢都唔算太貴,又可以包左大部份食物,除咗澳洲和牛點完餐之後就可以出去自助區食嘢食,見到每一款食物都有放上膠蓋,感覺乾淨好多,而且蔬菜都有唔少選擇,連比較少見到嘅秋葵都有添至於另一邊嘅自助區就放滿咗唔同嘅丸類同樽裝飲品,一般大路嘅丸類都有提供,甚至一啲未見過嘅丸,就好似芝士豆腐燒同大將軍丸等等,所以我哋每樣都拎少少試下醬汁方面都一樣有個區域可以自行調配醬汁,當中比較特別嘅醬汁有味噌芝麻汁同柚子昆布汁,個人覺得味增芝麻汁比起普通嘅芝麻汁味道更加濃烈,建議配肉類一齊食,至於柚子昆布汁味道偏酸,可以配蔬菜或者丸類另外仲有自助汽水機可以任飲汽水,仲可以一杯裏面有唔同嘅味道,個
2021年5月9日 星期日

另外仲有自助汽水機可以任飲汽水,仲可以一杯裏面有唔同嘅味道,個人比較鍾意雪碧溝芬達加柚子汁,味道唔會咁死甜,會多咗橙同柚子味

甜品方面都完全唔需要擔心,因為見到有自助雪糕機同窩夫機,可以整完窩夫之後上面再加雪糕,應該啱晒小朋友

等咗大約5分鐘左右,湯底就嚟到,我要嘅係花生沙嗲湯,嚟到嘅時候已經有好濃郁嘅沙嗲味,仲見到有好多花生碎係裡面,淥熟食物之後唔需要點其他調味料都已經好夠味

至於老婆就要左五日市豚骨湯,佢話有好重豬骨味,湯底係奶白色,飲落去鹹鹹地幾夠味

肉類方面當然要試下美國SRF和牛,見到紋理脂肪分布好平均,而且切得好薄,所以淥大約一分鐘左右已經熟晒,食落口充滿牛肉味,同普通肥牛真係好唔同,唔係全部肥膏黎

仲有特選雞腿肉同五花肉,兩款肉都仍然保持新鮮,雞腿肉整熟左之後keep住好嫩滑,唔會韌

最後埋單每人$250左右,已經飽到晚餐都唔想食
2021-05-09
$250 (Lunch)