2016-03-02 1305 views
喺灣仔返工,已經黎過passion唔知幾多次嘅我,終於我的起心肝寫下食評。不過今次唔會寫甜品,因為今日冇食如果lunch想飲杯好嘅咖啡,又唔想食太多嘢,通常我會黎passion, 食個沙津加杯latte 或者 cappuccino, 大概消費係100蚊,抵唔抵,見仁見智啦。當你想食沙津又想要好多唔同款嘅時候,呢個係唔錯嘅選擇。但weekday要黎,最好12.15pm前到,如果唔係9成冇位,間餐廳只可以容納大概30人。二人枱印象中得3,4張。沙津有分大細portion,本人嘅食量係一定要大,大嘅可以揀4款,細嘅只可以揀3款。呢度嘅沙津算係比較飽肚,有薯仔,蝴蝶粉,蔬菜,紅菜頭等等,成日食都唔會厭,因為材料夠新鮮,你會食到每樣蔬菜都好爽口,醬汁調得非常適中,唔會偏酸偏咸,至少自己感覺很健康至於咖啡,唔使講都知質素好高,話哂係法國人開,唔止咖啡豆靚,每一次拉花仲落足心機,喺工作壓力大嘅時候黎歎返杯咖啡,見到個拉花,連條氣都順埋😃不過精髓可能係隨咖啡附送嘅餅乾,超好吃,我嘅習慣係會yum一yum咖啡泡再放入口,會有意想不到嘅效果。灣仔嘅茶記,差唔多都要6,70蚊左右,如果比多30蚊有咁嘅食物質

至於咖啡,唔使講都知質素好高,話哂係法國人開,唔止咖啡豆靚,每一次拉花仲落足心機,喺工作壓力大嘅時候黎歎返杯咖啡,見到個拉花,連條氣都順埋😃不過精髓可能係隨咖啡附送嘅餅乾,超好吃,我嘅習慣係會yum一yum咖啡泡再放入口,會有意想不到嘅效果。灣仔嘅茶記,差唔多都要6,70蚊左右,如果比多30蚊有咁嘅食物質素,一星期一次都唔係好過份,又可以當清下腸胃,再豪d,就食多件甜品,大概50蚊,但每款都會令你有驚喜,唔會比高級西餐廳遜色。黎緊隔離利東街會有間大嘅分店開張,見到仲裝修緊,但就唔知會close左呢間搬過去定係再多一間分店,下次寫甜品時再update下。
2016-02-29
$100 (Lunch)