2022-09-14 1451 views
約咗位老死食晏,要佢專登過嚟港島區,所以,食好少少揀咗晌金鐘太古廣場嘅「Apinara」,主打正宗泰國菜,更喺連續多年獲選為泰國曼谷最佳食府,心諗夠穩陣,加上地點佢同我都就腳。午市過到嚟,都真喺幾人山人海,完全唔覺依家新冠喺日日有過萬宗確診,完全喺疫下新常態。其實餐廳都幾大,好似橫跨幾個鋪位咁,裝修摩登而有格調。不過,我哋想快啲入座,所以,唔介意坐吧枱,其實,吧位嗰邊有啲自成一角,感覺仲闊落。午市人流旺,出餐要快,主打就梗喺套餐,一共8款選擇,包餐湯、精選沙律、小食、甜品及指定餐茶,定價$180-$200。此外,仲有啲加配嘅升級優惠同泰式特飲。反轉背面,就喺散點餐牌,包括前菜、湯品、主食、飯麵、甜品……等等,當然,以午餐嘅組合喺相宜啲,我哋亦簡簡單單叫兩份午餐,配杯泰式特飲。泰式滷水豬手配白飯 $180老友諗住呢款喺每日限量,所以,就睇啱佢,咪講笑,睇落比餐牌相片仲要多,大大堆豬手肉,加上滷豆腐、溏心滷蛋、泰式鹹菜,再加埋餐湯、配菜,可謂分量十足。餐湯佢就揀冬陰功,睇色澤就好對辦,飲過先知堅定流,佢話味道好濃厚,辣度溫和,帶微微酸同少少香料味,飲落頗為開胃,而裡面嘅蝦肉亦都又大又鮮,整
泰式滷水豬手配白飯 $180

泰式滷水豬手配白飯
,而裡面嘅蝦肉亦都又大又鮮,整體嚟講,真喺唔錯。
冬陰功
啲豬手又點呢?小弟都試咗嚿,揀咗件連皮嘅,入口肉質確喺超鬆化,皮下脂肪食落又唔覺好油膩,骨膠原強勁,沾上自家製辣醬,更顯惹味;佢仲話滷豆腐、滷蛋都好入味,加上隻蛋有溏心效果,自然可以再加啲分
黃咖喱雞配白飯 $180

無論黃咖喱、青咖喱、紅咖喱,泰式咖喱一向有賣點,小弟都算算哋喺食肉獸,所以,選上黃咖喱雞飯,同埋,呢一款亦喺店家嘅推介菜式。同樣地,配啲餐湯、小食、甜品,整份餐都顯得好豐富。
黃咖喱雞配白飯
泰式椰子雞湯印象中都好似好少飲,入口果然滲出清甜嘅椰子香味,感覺又好似滑滑哋,撈一撈,湯內仲有好多雞肉同草菇,又幾唔錯喎。
泰式椰子雞湯
泰式椰子雞湯
原來睇餐牌,就話喺精選沙律及小食,依家睇落一個似喺炸菜包及泰式肉碎,前者食落我就覺得好似食緊春卷,好香脆;而後者,唔知點為只正確,我就撈落啲飯度拌勻食,哈哈!
炸菜包及泰式肉碎
講到個黃咖喱,真喺幾香,唔多辣,啱晒我,撈飯食就當然一流,而雞肉沾滿咖喱汁,就梗喺濃香惹味,再者,啲雞肉夠嫩滑,一口飯,就一口雞肉,好味
。此外,仲伴有啲青瓜同青豆,可以作為間場食一食。
黃咖喱雞
黃咖喱雞
黃咖喱雞配白飯
甜品喺細細兜嘅芒果西米露,老實講,驚喜就無咩驚喜架啦,平平穩穩咁啦,當喺餐後有啲甜品
芒果西米露
凍泰式咖啡 +$18、龍眼班蘭蜜 +$18

因為餐飲得一款指定嘅茶飲,所以,我哋不約而同改咗試啲泰式特飲。老友杯咖啡一嚟到即刻啜咗啖,都影唔切,佢就話唔錯,幾醇厚。而小弟一向都喜歡龍眼冰,呢一杯就用咗班蘭蜜開沖,陣甜味幾純香自然,不過,班蘭味就唔算話好突出,另外,龍眼喺新鮮貨,但就真喺得好少啫。
龍眼班蘭蜜、凍泰式咖啡
真喺一排無見,原來老死打算轉工,仲有份心水工已經喺去到第二輪面試,呢餐飯就祝賀佢轉工成功,第時穩定啲可以多啲出嚟一齊行山、踩單車。
$220 (Lunch)