2020-03-15 4146 views
午餐又坐船過海港城食飯。今日就黎左食寬巷子。呢度裝修超有古代風,本身係食打邊爐嘅,不過中午就比較難打邊爐,所以都有好多午市套餐可以揀。我地今日就揀左兩個飯餐。豆乾炒牛肉配白米飯($108)我揀左呢個飯餐,就係因為我係牛魔王。個飯跟左泡菜、同好多款蔬菜,個飯仲有地蟹籽,好有fusion感覺。牛肉個口感比較結實,用生粉醃製,炒豆腐乾,味道幾貼近台灣食到嘅。鮑魚魷魚蒜湯配白米飯($118)朋友話呢個餐既賣相非常精緻,一見到個餐已經感受到濃濃的古風。首先個湯好足料,湯入面除左有魷魚同埋肉,仲有三隻飽魚。而個湯雖然係蒜湯但並冇好濃既大蒜味,非常易入口。跟餐仲有蔬菜同蒸蛋,蒸蛋好嫩滑,蔬菜份量都唔少,營養配搭均衡。鮮人蔘紅棗燉烏雞湯(+$30)呢個湯就比朋友個跟飯嘅湯無咁濃味,比較清清地,不過感覺都營養爆棚。山楂紅果汁($15)我呢杯呢個味道比較似酸梅湯。寬巷子玫瑰水果茶($15)朋友就話水果茶充滿住水果味,其中最突出係橙味,而玫瑰味並唔濃,但係兩者出奇地match。茶底就係有d澀味,係正宗的台式水果茶。食完都幾飽,而且人唔算多,唔係好洗等位,傾計一流。
我地今日就揀左兩個飯餐。

豆乾炒牛肉配白米飯($108)
我揀左呢個飯餐,就係因為我係牛魔王。

鮑魚魷魚蒜湯配白米飯($118)
首先個湯好足料,湯入面除左有魷魚同埋肉,仲有三隻飽魚。

鮮人蔘紅棗燉烏雞湯(+$30)

山楂紅果汁($15)
我呢杯呢個味道比較似酸梅湯。

寬巷子玫瑰水果茶($15)

食完都幾飽,而且人唔算多,唔係好洗等位,傾計一流。

2020-03-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch