2017-03-08 8834 views
同朋友向家樂行街,行完見到對面有個招牌食市叫鮮入為主,名字特別就諗住同朋友上去十下十下。上到去開返個openrice睇吓啲食評見到佢有個鮮雞花膠湯底特別出位就叫咗個來試吓。個湯底好快已經上到台一見過堂弟嘅顏色皇咁咁以為好肥膩就覺得出咗事啦,個職員仲親自過嚟同我剪開隻雞仲話要飲埋啲湯先好10下10下,個湯底有驚喜,飲落一啲都唔肥膩再睇一睇原來係勁多花膠好嘢花膠食落有少少煙煙un un 的感覺食物都算幾真材實料配合埋個湯底都算係幾好嘅可以值得一試。食咗個鮮雞花膠湯,就開始叫打邊爐嘅嘢食,首先叫咗個西班牙豬藍玉平時係打邊爐嘅地方好少食到呢一種用覺得好特別個名字所以叫你試吓。一上台同我預期嘅想像差不多見到都都覺得應該會幾好食個叫個職員幫我加返個湯底嘅時候,平時出邊一般頭打邊爐佢淨係會加清湯。再加湯底見到佢個湯底仲係黃黃金金就知道佢係繼續加緊雞湯了好窩心呀。個西班牙黑腩肉肥瘦均勻食落都幾嫩口,因為佢做到薄切嘅效果所以拖一兩秒水再上返嚟已經可以熟哂又唔太肥利拿捏嘅時間可以好準,食落又幾有豬肉嘅味道唔錯唔錯。平時打邊爐食牛肉食羊肉係例牌,依次特登唔叫牛同羊反而就會帶咗個鴕鳥肉試吓,呢個鴕鳥肉一上枱顏
原隻鮮雞燉花膠湯
花膠湯
西班牙豬腩肉
鴕鳥肉
平時打邊爐食牛肉食羊肉係例牌,依次特登唔叫牛同羊反而就會帶咗個鴕鳥肉試吓,呢個鴕鳥肉一上枱顏色紅潤,睇落一啲肥膏都冇肉質鮮嫩即管試吓啦。
一夾起塊鴕鳥肉睇落去個面積好大好似一件鴕鳥肉件咁樣,有啲擔心會唔會太過勒呢
熟咗之後個外觀都一啲都不吸引不過反而食落去勁嫩口一啲都冇勒嘅感覺仲要幾林添,零脂肪食咗都唔會有罪惡咁正。
新鮮田雞一隻
我友人鍾意食田雞就叫咗隻新鮮田雞食,食落都唔錯仲要幾新鮮。
蟹子墨魚滑
再來叫咗個蟹子墨魚滑,食落都幾有墨魚味不過就冇乜彈性囉有少少美中不足。
皇帝菜
最後最後叫咗個皇帝菜打邊爐必食的街燈食物造成新鮮一欄皇帝菜六兩六剩返幾條三扒兩撥已經食完了。
整體嚟講呢餐都非常滿意
2017-03-06