2022-08-07 49 views
今晚收工去左北角既西餐廳小城鎮食晚飯,之前黎過覺得好抵食而食物質素都幾好,實行食過返尋味。呢間餐廳既主題係懷舊火車,裝修佈置都有特色,收銀處係火車售票處,牆上掛左唔同國家時間既時鐘,入到去有少少身在歐洲火車站既感覺。食物方面,餐廳主打西餐,餐牌有沙律,湯,手工比薩,意大利大廚麵,特色飯,大廚推介主菜,滋味小食,飲品,酒類。今晚叫左兩碗湯,一份沙律,兩份主菜同兩杯飲品分享。酥皮湯兩碗酥皮湯熱辣辣上枱,已經聞到好香既酥皮味,酥皮浸落湯好味道,完全唔油膩。湯底係西蘭花忌廉湯,味道都唔錯。蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬 $62蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬係新鮮沙律菜底配有幾粒車厘茄,上面加左大量蟹柳肉,烚蛋片,再加上少少粟米粒同菠蘿粒,仲有少少蟹籽,滑溜沙律醬好豐富,成份沙律都好有味,蟹味好濃,粟米粒同菠蘿粒仲可以加添口感。香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁跟薯蓉 $148香煎三文魚扒好大塊,三文魚扒塊皮係脆既,都有好多肉食,又無骨,可以配白色忌廉檸檬汁食。下底墊有滑溜薯蓉,伴有西蘭花一大件,滑溜椰菜,兩粒車厘茄同翠玉瓜兩片。好健康既一道主菜。10oz安格斯西冷牛扒配薯條 $20810oz安格斯西冷牛

今晚叫左兩碗湯,一份沙律,兩份主菜同兩杯飲品分享。
蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬 $62
蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬
蟹肉粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬
香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁跟薯蓉 $148
香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁跟薯蓉
香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁跟薯蓉
10oz安格斯西冷牛扒配薯條 $208
10oz安格斯西冷牛扒配薯條
10oz安格斯西冷牛扒配薯條用左塊大木板上枱。西冷牛扒上面加咗香草,調味簡單。我地要求3成熟,果然肉質超嫩,肉汁都仲好豐富。
10oz安格斯西冷牛扒配薯條
可選黑椒汁或者燒汁,我就揀左燒汁。薯條係粗身,食落啖啖澱粉質。上菜時服務員仲體貼比埋支裝茄汁。配菜一樣都係西蘭花,兩片翠玉瓜,兩粒車厘茄同梛菜,非常豐富。
草莓爆珠梳打 $36
蜜桃爆珠梳打 $36
草莓爆珠梳打,蜜桃爆珠梳打
兩杯爆珠梳打都好大杯,杯邊放左一片檸檬裝飾。味道主要係底,要搞渾先好飲,草莓爆珠梳打即刻成杯變咗淺粉紅色。兩杯味道都唔太假,好飲呀。蜜桃就係黃色,味道好香桃味。汽亦唔會太多。最驚喜係下底嘅爆珠,即係薄皮啫喱粒,一咬即穿,好過瘾。
草莓爆珠梳打
最後叫左兩款甜品

鮮果奶凍

奶凍超滑溜,上面加左適量士多啤梨醬,兩片火龍果同一粒藍莓,非常好食,又滑又唔過甜。
黑芝麻雪糕球

黑芝麻雪糕球上面仲加左彩色朱古力碎,小朋友至愛。
黑芝麻雪糕球
今餐食物質素基本上都唔錯,服務員態度好友善,呢餐食得開心。最後多謝友人請客。
2022-08-04
Type of Meal