onionnie
onionnie
Level 3
2013-05-09
Follow
之後, Flora 找到 LANEIGE 化妝班 好平, 只是$150, 仲可以用番來 redem product, 所以我就舉手話一齊去。

Flora 話想食一個 light lunch, 因為她要減肥了, 所以我suggest 了2 個地方, 一個係 Pret A Manager, 另一個係Farm Kitchen Vegi。

Pret A Manager 係 食三文治飲coffee, 而Farm Kitchen Vegi 係食日本野, 主打新鮮蔬菜。

之前係上日文堂之前, 同 Judy 食過佢係銅鑼灣的姊妹店 - Dining Kitchen Vegi, 超fresh 超好食, 深深的愛上了這個fresh 的感覺, 而Judy 又試過呢度的dinner 放題, 所以我都對呢度有信心, 知到佢有 lunch set, 不用$100 所以我先提議來呢度食。Flora 跟其他會來化妝班的朋友相量完, 覺得係呢度食都好, 所以我們一早就book 左位了。

這裡環境好日式, 他的位置係金馬倫道尾段, 不是坐落係好繁華的地鐵口上, 多了一份寧靜。他樓下是另一間日本餐廳, 跟在日本時見到的都好相似。在2樓餐廳外面, 有少許「亭台樓閣」, 好有情調。

食物

我地坐底後, 見個menu , 只有交字, 我都唔係好知佢食咩野。但有一個好特別, 是有4種食物, 所以我ORDER 了這個。

* 和式御膳 X 3 (我, Tracy, Tiffany)
* 日式燒汁牛肉奄列飯 (Cora)
* 北海道三文魚刺身飯拼烏冬 (John)
* 北海道刺身沙律 (Flora)

我地order 左4種,本來Tracy 同 Tiffany 唔係ORDER 呢個的, 不過後來waiter 話已經沒有了, 所以佢地都CHANGE左我CHOOSE的那個。

前菜 - 沙律
好清新好好食, 個SAUCE少少酸酸的, 食起來很開胃。前菜份量都不少, 剛好我們個個上完化妝班都好餓, 真好快用來填肚子。
味道: 8/10

日式燒汁牛肉奄列飯
看上去好像好靚, Cora 跟我們說, 不流好好食 ^_^, 下一次我都要去食先。因為我沒有食到, 所以不作評論。

北海道三文魚刺身飯拼烏冬
這個是John order的, 本來我擔心佢不夠食, 看來都是多餘的, 份量甘多, 應該食唔晒。因為我沒有食到, 所以不作評論。

北海道刺身沙律
因為Flora order的, 佢因為要減肥, 所以食少少野, 只食個沙律, 不過份量都好多, 又有好fresh 的菜, 應該都好好食。因為我沒有食到, 所以不作評論。

和式御膳

最後就到我們order的出場了, 這個也是他們的推介, 入面有刺身, 天婦羅, 鯖魚及日本叉燒, 有麵鼓湯及紅米飯。

排得好整齊, 好漂亮。

*刺身: 好新鮮, 有甜蝦, 吞帶魚跟三文魚, 每樣2片。
*天婦羅: 這個都好新鮮, 不過比起DINING KITCHEN VEGI, 好像還是差了一點。
*刺身: 味道好味, 不過有點硬。
*日本叉燒: 這個是最清, 感覺有點「齋」, 不過東西味道都出奇, 好好食。

這裡的配料SAUCE都有好多, 好專業, 有天婦羅汁, 甜的刺身SAUCE 跟濃味的刺身SAUCE。不過如果他們教埋我們SAUCE是配什麼的, 會更好一點。
味道: 8/10

後記:

環境好, 坐得都好舒服, 下次都會再來。
Like
Ratings