2020-12-09 197 views
咁啱放假,老公話帶我食好西!原來係永年⋯呢間永年真係同平時去開嗰啲永年士多唔同,佢嘅裝修以香港懷冰室為主,而且食物選擇亦好多,除咗招牌車仔麵之外,仲有小菜、鐵板餐;另外,仲有代表香港嘅菠蘿包、蛋撻等等⋯呢度有別於一般嘅冰室,佢係用QR code自助下單,啱晒我呢啲麻煩友,可以自己慢慢點😝今次我哋點咗女神麵、鐵板西冷牛扒、懷舊蝦多士、油菜、抹茶紅豆冰同樽仔奶茶。女神麵,有大大塊花膠之餘仲有豬手,突然覺得補充咗好多骨膠原😍除此之外,仲有蘿蔔、紫菜、支竹球、冬菇同菜芯,其實已經好豐富,但我再額外加咗豬紅同牛筋,真係好滿足!佢個花膠真係好正,大大塊之餘仲好厚身,口感唔錯。再配上永年特製辣汁,簡直冇得頂👍🏻鐵板西冷牛扒配薯菜,塊扒我哋點咗五成熟,牛肉肉質鬆軟多汁,再加多咗一份油香,配埋洋蔥汁,perfect!不得不提個蝦多士,嚟到仲係熱辣辣好新鮮,多士炸得甘香酥脆,外脆內軟,配上爽口彈牙嘅蝦滑,真係驚喜之作,再加上沙律醬,中和咗蝦多士嘅油膩感,十分推介!餐飲方面,我哋揀咗樽仔奶茶同抹茶紅豆冰。樽仔奶茶唔會因為加咗冰而令茶味被沖淡,飲起嚟比一般的凍奶茶更濃郁,不過就略嫌甜咗少少。而抹茶紅豆冰,抹茶

女神麵

鐵板西冷牛扒

懷舊西多士

餐飲方面,我哋揀咗樽仔奶茶同抹茶紅豆冰。

樽仔奶茶唔會因為加咗冰而令茶味被沖淡,飲起嚟比一般的凍奶茶更濃郁,不過就略嫌甜咗少少。而抹茶紅豆冰,抹茶茶味濃郁,原來抹茶同紅豆係可以咁夾!
樽仔奶茶
抹茶紅豆冰

總括而言,佢嘅車仔麵真係無可挑剔,估唔到佢嘅鐵板餐同埋小食亦都唔錯⋯雖然價錢上未必可以同其他冰室相比,但以佢嘅質素同環境,我覺得係值得嘅!今次食得太飽嘅關係,試唔到佢嘅甜品-雞蛋仔,唯有下次再食過!
2020-12-08
Type of Meal