2017-01-03 14189 views
《勝香園》係屈小姐一路恨左想食好耐既餐廳黎嫁,只係一路以黎都冇人陪佢食~ 當賴生帶過佢去食之後,佢一試就愛上!依加已經成為左我地2個既canteen啦 定時定候賴生都會帶屈小姐黎食,等佢開心下  我地2個都係超級蕃茄怪黎嫁!《勝香園》係係一條樓梯同街巷入面既一間牌檔仔,外面放左幾張大枱比人坐低食,夏天大家都食到大汗淋漓,冬天就都會出下汗既,同埋有機會會曬住食嫁,係好有風味嫁,當然大家都要唔介意係條巷仔食野,雖然感覺上可能有啲污糟,但我地食過咁多次都冇問題嫁,證明啲野食其實好乾淨嫁!(連潔癖屈小姐都一去再去,證明完全無問題啦) 雖然《勝香園》環境係咁,不過一樣吸引左好多人黎食,因為佢個蕃茄湯底實在太太太過出色啦,我地2個一致認為佢係全香港最好食既蕃茄湯!除左蕃茄湯吸引到我地黎之外,呢度有另一種味道都好吸引,就係人情味啦,你會見到好多個嬸嬸婆婆一齊做野,招呼你啦,安排位啦,落單,上菜,執枱同計數,個個都好精靈同快手,而且佢地同食客都有傾有講,感覺好親切嫁!見到佢地年紀咁大都咁精靈,咁有活力,煮碗好既蕃茄湯比客人,我地當然唔可以浪費佢地既心血啦大家想食既時候,記得乖乖地排隊啦,人龍雖然長,但
 定時定候賴生都會帶屈小姐黎食,等佢開心下
  我地2個都係超級蕃茄怪黎嫁!

大家想食既時候,記得乖乖地排隊啦,人龍雖然長,但其實30分鐘左右就有位,比d耐性!
好西先多人食麻!

食過咁多次,我地推介既係:

1)湯底之選 : 蕃茄通 vs 蕃茄公仔麵

結論: 蕃茄通勝
(5星)

- 蕃茄麵其實只係普通既湯煮好個麵,再係上菜前加入大量既新鮮蕃茄整既醬同新鮮蕃茄肉,相比起蕃茄通,蕃茄通係直接將通粉同蕃茄湯一齊煮,比起麵更濃味,加上通粉中空,比公仔麵條更掛汁,蕃茄味更出。所以,識食一定食蕃茄通

2) 麵包推介:檸蜜脆脆豬仔包 (爆星)

- 其實有咁多種味道(混醬,奶油,奶醬,咖央同檸蜜),點解要推薦檸蜜呢?除左係呢度整得出色之外,都關佢味道事既!檸蜜固然之就是酸酸甜甜,佢入口先衝閘殺出既係檸檬既酸味,再黎一點點甜味,既開胃又有層次,好特別!我地最欣賞中間果2舊(底包),吸晒檸蜜汁!超正

- 豬仔包同最近X爺廚房既《兩面黃煲仔飯》一樣,呢度個豬仔包包脆,面都脆,可以堪稱為《兩面脆豬仔包》!
 真係要準備定紙巾抹嘴加墊腳,當你一咬,D麵包碎會周圍飛

備註:麻煩一落單就叫,冇得後加既,而且要大約等20分鐘

緊接既係配料篇

3)鮮牛肉 (4.5星)

-既然食蕃茄湯,鮮牛肉當然係好朋友啦!事關呢度個蕃茄湯太出色,只要配搭幾舊嫩滑既鮮牛肉已經滋味無窮
 當然,呢度既牛肉都冇令人失望啦!確係嫩得黎又大塊既
而且數量都唔少!

4)碎牛炒蛋 (5星)

- 呢度既另一用心作品!碎牛除左幫蛋添加一份濃厚既味道之外,更加逼出蛋香!佢採用芺蓉蛋既做法,將空氣同碎牛打入炒蛋入面,做到外層微脆,內裡綿密軟彈既口感!
 同蕃茄湯一齊食又係一流,簡直好食到不得了,蕃茄配炒蛋麻,又係另一對好朋友!而且又大塊,賴生分左一半比屈小姐都仲有好多食!

5)煎蛋 (4星)

- 可能你會問點解煎蛋都會推介呢?係因為佢煎既蛋唔係全熟既,流蛋黃汁既煎蛋,外表吸引,蛋味更出!
當溢出既蛋黃汁滴入蕃茄湯,就會產生好朋友既化學作用,將湯底由鮮紅染成橙紅色,令蕃茄湯味道昇華

6)菜 (4.5星)

- 係度叫菜,通常係比菜心,佢切成菜粒狀,份量大約係2-3條菜心。加綠色既菜除左影相靚之外,配合蕃茄湯食係好夾既!菜心粒爲蕃茄湯加添左口感,蕃茄湯就幫菜加添味道
!簡直又健康,又好味既選擇!

#蕃茄怪

#獎勵屈小姐既野食

#排隊亦要放閃

#煩膠賴生

#嘔心瀝血之作

#真心推介

#最好味既蕃茄湯

#約定妳,老左都帶妳黎食

#講完又想食

#一年可以食幾多次

#食極唔厭
檸蜜脆脆
茄牛蛋菜通
雞扒碎牛炒蛋菜茄通
2016-01-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$51 (Lunch)
檸蜜脆脆
茄牛蛋菜通