2021-07-04 2979 views
位於灣仔駱克道「李家」主打家庭式韓國料理,一入到餐廳見到黑媽媽,以為落場,原來是營業中。內裏格局有點似迷宮,每一個卡位都間得好高,同時可讓客人保留多一點私隱度。我們二話不說點了這裡最出名的炸雞去骨半半炸雞$178「原味、甜辣」奉上枱這一碟炸雞時,我們個心離一離,因為真係超大碟,兩款味道炸雞各有七八件,完全係挑戰我哋食炸雞嘅極限。先是一口原味炸雞,粉漿超級香脆,五香粉嘅味充斥着味蕾、雞肉翼嫩滑可口,拎上手亦唔太感覺有油膩感,吾錯。至於甜辣味那款炸雞,外層索滿甜辣味醬汁,不過以甜為主導,唔太感覺到有辣味,反而更啱我哋口味。但要兩者比較我較喜歡原味炸雞多一點。海鮮蔥餅$158份量十足,我們豪氣點將它切開四件,如果話佢係蔥餅我覺得佢更加似蛋餅,材料都不弱,有大蝦、蜆肉、大葱、洋蔥絲等等,食落去都好香口,但味道略淡。因為朋友怕唔夠飽點多窩烏東$68我成日都講:「嗌嘢食唔好眼闊肚窄」因為這裏嘅出品真係好夠份量,下次諗清楚先至點,雖然只係一個好普通嘅烏東,並附上泡菜,湯底都係冇乜味,不過朋友都可以努力咁將佢吞晒落肚。我建議下次嚟要嗌多幾個朋友,兩個人選擇不多。
位於灣仔駱克道「李家」

免費小食

我們二話不說點了這裡最出名的炸雞
去骨半半炸雞$178
「原味、甜辣」

奉上枱這一碟炸雞時,我們個心離一離,

海鮮蔥餅$158

份量十足,我們豪氣點將它切開四件,

因為朋友怕唔夠飽點多窩
烏東$68

我成日都講:「嗌嘢食唔好眼闊肚窄」

我建議下次嚟要嗌多幾個朋友,兩個人選擇不多。
  • 原味炸雞