跟朋友逛旺角, 有點餓了, 在旺角信和中心旁的—旺角新城, 找到我的摯愛, 日本刺身丼. 店內有60個坐位左右, 中午時份生意不錯.原因是午市有七五折, 也有部份是預先訂位的. 飯及麵豉湯都係隨時任添嘅一落單便送上麵豉湯及小沙律,因為制作需要15分鐘左右, 先暖暖胃再食刺身丼.我跟朋友各點一款, “帆立貝海膽丼” 帆立貝很厚身, 肉質鮮甜. 海膽一小板也新鮮到發光, 仲配有大大粒嘅三文魚籽, “啵啵”聲好清脆.  白飯沒有太濃的醋味, 反而飯表面加上一層味素, 味道也不錯.另一款係 “ 吞拿魚腩碎中拖羅刺身丼” 吞拿魚碎一大球, 未有完碎成蓉, 留有小肉塊帶有一點點口感, 配上最佳配搭的京蔥, 連平日不吃蔥的我都甘願去食, 另附送一些紫菜, 加少許飯及吞拿魚碎一起食, 係最佳嘅食法.  拖羅配飯又係另一種感受, 一個丼有兩個食法, 配上這個價錢真係物超所值. 每個丼飯, 最後都送甜品—雪糕糯米糍, 完美!每$100可以有一個印仔, 儲夠10個印可當$100現金用.

原因是午市有七五折, 也有部份是預先訂位的.

飯及麵豉湯都係隨時任添嘅

一落單便送上麵豉湯及小沙律,
因為制作需要15分鐘左右, 先暖暖胃再食刺身丼.

每個丼飯, 最後都送甜品—雪糕糯米糍, 完美!

Type of Meal
Lunch