2018-08-10 304 views
最近好似流行一些摩登新中菜, 將廣東點心UPGRADE一下, 外形特別整得花巧別緻, FUSION港式或西式材料/醬料, 或者加一些展現刀工既菜式. 同朋友祝生日, 佢話想一堆人一齊食好味既中菜, 於是就想起這間唐宮小聚.人多自然多野食, 首先叫左點心5小碟 味道幾好, 有螺, 茄子, 秋葵, 糖醋魚… 我地叫左多野食乳鴿只係幾$29一隻, 實在太抵食, 我地一行十人每人都叫左一隻, 一黎到大家都帶起手套, 成個野人咁齒開黎食, 真係幾好味, 乳鴿皮脆, 而且非常Juicy, 好好食! 呢度既皮蛋豆腐都好出名, 豆腐切得好薄, 加埋上邊少少皮蛋一齊食, 好味, 可惜皮蛋太少, 完全唔夠分. 黑金流沙奶皇包當然唔少得, 非一般既靚同格調, 而且味道同外貌一樣好! 手抓煎餅有驚喜, 煎餅酥脆鬆軟, 加埋肉鬆一齊食, 甜甜鹹鹹咁, 好好味! 另外值得一提係炸尤魚鬚係好好味, 炸醬夠薄, 個尤魚夠鹹味, 夾埋一齊唔知點解有少少鹹蛋黃既味出左黎, 好好味! 泡菜燒賣, 聽落有點怪既配搭, 但食落好, 幾好味, 果種鹹鹹地又少少辣, 好惹味! 鮑魚黑松露飯, 真係原粒飽魚係上邊, 味道幾好, 意料
人多自然多野食, 首先叫左點心5小碟 味道幾好, 有螺, 茄子, 秋葵, 糖醋魚… 我地叫左多野食乳鴿只係幾$29一隻, 實在太抵食, 我地一行十人每人都叫左一隻, 一黎到大家都帶起手套, 成個野人咁齒開黎食, 真係幾好味, 乳鴿皮脆, 而且非常Juicy, 好好食! 呢度既皮蛋豆腐都好出名, 豆腐切得好薄, 加埋上邊少少皮蛋一齊食, 好味, 可惜皮蛋太少, 完全唔夠分. 黑金流沙奶皇包當然唔少得, 非一般既靚同格調, 而且味道同外貌一樣好! 手抓煎餅有驚喜, 煎餅酥脆鬆軟, 加埋肉鬆一齊食, 甜甜鹹鹹咁, 好好味! 另外值得一提係炸尤魚鬚係好好味, 炸醬夠薄, 個尤魚夠鹹味, 夾埋一齊唔知點解有少少鹹蛋黃既味出左黎, 好好味! 泡菜燒賣, 聽落有點怪既配搭, 但食落好, 幾好味, 果種鹹鹹地又少少辣, 好惹味! 鮑魚黑松露飯, 真係原粒飽魚係上邊, 味道幾好, 意料之外既配搭特別有新鮮感. 唔知邊個叫左士多啤梨沙律, 雖然呢度食中菜, 不過都OK, 菜同生果都好新鮮.
我覺得唐宮小聚好值得一班人一齊食, 因為菜色全部都好特別, 而且好適合打卡! 如果你想找一間坐得舒適, 又靚既中菜, 我會推介你黎呢度
2018-08-06
$150 (Lunch)