s9901043
s9901043
Level 2
2022-07-01
Follow
朋友生日飯,見有YouTuber宣傳呢間台式火鍋餐廳,睇片啲肉既質素相當唔錯,而店主又講到對台式火鍋好有抱負咁,就決定去試一試,點知就中晒伏⋯⋯宣傳片見到既肉同實際食到既肉係完全兩回事⋯⋯

個人都經常出街打邊爐,都知任食邊爐中伏既機率相當高,再加上曾經係荃灣邊爐中過伏,所以都特別小心,預先睇定啲食物相,而唔少食物相其實已經透露左玄機,見到好多相既肉都有差唔多一半係白色⋯⋯不過問左生日位朋友意見,都係想去試下,終於難逃中伏既命運。(事後留意到之前已經有其他食客係度預先透露過真相,但當時未有留意到,白費左佢既苦心⋯⋯

呢間火鍋有分四個等級,因為餐牌有寫就唔特別係度多講。我地叫左第三個等級,當中包括有M9和牛同日本茶美豚。

M9和牛

啲M9和牛一黎到真係嚇死人,有一半係白色既⋯⋯個人希望只係個別例子,於是再叫多兩碟,點知黎到既都係一模一樣,有一半係白⋯⋯咁樣既肉,根本只係單純既肥膏,店主好意思叫人食?佢自己都食唔落口吧⋯⋯

其他豬同羊都偏肥,個人已冇心情逐張去影,不過簡單黎講就係酒樓啲平價任食邊爐既質素⋯⋯店主對台式火鍋又話好有抱負,真係完全感受唔到⋯⋯到呢個位真心有啲嬲。

壽喜燒、麻辣湯底
壽喜燒、麻辣湯底

湯底又係一大敗筆。個人都食過好幾間日式或者台式火鍋,心裡有個底係點。呢度個湯真係淡到⋯⋯壽喜燒冇壽喜燒味,屋企用二、三十蚊枝既豉油、味淋、清酒溝都好食過佢,refill啲湯既色淡到紙包裝菊花茶咁⋯⋯個麻辣湯食唔到麻味同辣味,refill啲湯係白色既⋯⋯對台式火鍋既抱負呢?去左邊?

水果茶
水果茶

呢度仲有任叫手搖飲品。味道黎講算正常,但有另一個問題。呢度既手搖飲品真係要食客「手搖」,唔單只我地枱,其他食客都要「手搖」,因為杯野飲黎到個底係熱,要食客自己努力去搖返,先至令到杯野融到啲冰⋯⋯真係當啲食客係阿四咁⋯⋯

總括黎講,如果只係當佢啲平價任食邊爐,叫最平個餐,應該都可以挨近合格線,同平價任食邊爐既質素差唔多,而價錢相對比較貴。但叫第三等級呢個餐,就真係得一肚氣,完全提供唔到個個質素既肉,俾啲咁既肥肉話係和牛⋯⋯搵YouTuber拍到啲野好靚,但實際俾食客又係另一回事,仲要自稱對台式火鍋好有抱負,但啲肉既質素同個湯底⋯⋯與其搞咁多宣傳、裝修,不如認真做返好啲食物質素⋯⋯
Ratings