2021-06-13 554 views
BLT burger一向大排長龍,好難得星期日既午餐時間等左唔駛廿分鐘就有枱。肉類或海鮮類既burger平時就食得多,見得多。友人又已經點左和牛burger, 見到BLT有素burger,仲要唔係omipork呢類仿肉,而係vegetarians falafel,當然要試下啦。Falafel,係炸鷹咀豆餅,中東食品。絕對唔係平常係香港一般食肆內會見到的食物。我係電視見得多,但係從來都未試過,所以都好期待。個burger除左有炸鷹咀豆餅,又有牛油果,青瓜等起配全麥包,令成個burger感覺健康左。炸鷹咀豆咬落鬆脆可口,有特別既香料味道,半點也不油膩,加上其他配菜,係一個集美味可口,清新清爽於一身既burger。和牛burger雖然有流心蛋,牛肉亦不會乾硬,但整體而言,食味及口感都很普通。個人認為,和牛還是成塊扒或肉粒咁去煮最能突顯入口即化既口感,拿來做漢堡後個texture已被破壞,有點兒浪費。炸蕃薯條,香脆不油,但稍硬。同樣是炸蕃薯條,台灣夜市的炸甘薯條比較得我歡心。整體來說,falafal burger性價比高,素食人仕想吃burger的話,可以一試!