2021-04-18 577 views
平時嚟到堅尼地城望到個海景,都已經好有holiday mood,今次就搵一間環境舒適又景觀好嘅餐廳,呢間靠近海旁嘅Bistronomique就符合我地嘅要求呢!餐廳分咗上下兩層,我哋上去咁啱就坐咗係大玻璃側邊,望出去見到西環碼頭。嗰日恰巧藍天白雲,我哋每人嗌左個lunch set,一路食住餐包,一路望住個海,非常寫意!頭盤我揀咗Caesar salad,雖然看似平常不過的菜式,但卻頗有特色。除咗清爽嘅羅馬生菜,仲混合埋厚切Bacon,麵包都有特別處理過,再加埋半隻流心蛋,食落層次豐富。主菜就嗌咗是日精選鮮魚—三文魚,本身仲諗會唔會好普通,但係餐廳處理得好好,食完都令我地幾驚艷。首先魚皮煎得非常香脆,有種脆片嘅感覺。魚嘅生熟度啱啱好,嫩滑帶汁。配菜都非常好食,個薯蓉十分creamy,配埋側邊個醬汁一齊食好搭。Lunch set仲有餐飲,兩個人坐喺度望住個海邊飲邊談心,讓人感覺好舒服。