星期二收工,同屋企人諗住搵間好嘢食,於是就揀咗旺角嘅盈館。一入到去,環境唔錯,燈光柔柔地,有種溫馨嘅感覺,啱晒一家人聚埋一齊食飯。🍽️ 枱與枱之間嘅距離都算闊落,唔會覺得迫,仲有啲輕音樂做背景,氣氛幾relax。😌 服務員都好有禮貌,笑容滿面,令人即刻有種「今晚應該會食得開心」嘅預感。✨
冰鎮咕嚕肉
呢個菜式一上枱,個賣相已經好搶眼!🍖 咕嚕肉冰鎮過後,外皮脆卜卜,咬落去仲有啲冰涼感,好特別!😮 肉質嫩滑,唔會太肥,配埋啲酸甜汁,真係開胃到極!👍 我同屋企人都覺得呢個做法好有創意,完全唔會覺得膩,反而食完仲想再食多幾件。評分:9/10!

鮮百合煎炒松阪肉
松阪肉一向都係我嘅最愛,今次配埋鮮百合,更加係錦上添花!🌸 松阪肉煎得啱啱好,外脆內嫩,咬落去仲有肉汁爆出嚟,正!😋 鮮百合清清地,帶啲甜味,同松阪肉嘅濃郁味道好夾,食落好balance。呢個菜式健康得嚟又好味,值得一試!評分:8.5/10!

薑蔥焗桶蠔
桶蠔好大隻,焗得啱啱好,唔會過火,蠔肉鮮嫩多汁,咬落去仲有啲彈牙感。🦪 薑蔥嘅香味完全滲入蠔肉入面,食落好惹味,但唔會蓋過蠔嘅鮮味。👍 呢個菜式真係啱晒鍾意食海鮮嘅人,份量都幾足,一家人share食得好滿足。評分:8/10!

紫茄肉碎煎炒銀魚仔
呢個菜式幾有特色,紫茄煎得香口,肉碎同銀魚仔嘅配搭好新鮮。🍆 銀魚仔煎得脆脆地,帶啲鹹香,同紫茄嘅軟嫩口感形成對比,食落好有層次感。😊 雖然味道偏濃,但配飯食就啱啱好,屋企人都讚不絕口。評分:7.5/10!
💰價錢方面,我覺得都算合理,四個人食咗咁多嘢,埋單都係$600左右,平均一個人$150,性價比幾高。👌 盈館嘅環境、服務同食物質素都唔錯,絕對值得再encore!