2015-11-30 764 views
去西環開完會,朋友揸車話車我去一間好食嘅茶餐廳食飯,原來佢車我西營盤金記,我話呢度係我嘅飯堂,一入去侍應安排了卡位,還介紹了冬日精選,黑松露臘味炒飯($78),送羅宋湯/中湯,凍飲加$3。點了羅宋湯,此處羅宋湯非常足料,與其他普通餐廳的不同,好飲好多。黑松露臘味炒飯,好香黑松露味,飯炒得粒粒分明,除臘味夠入味外,仲有蛋、青瓜、肉粒等,可能有青瓜關係,所以無咁油膩,整體幾好食。飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」($18),我當然唔怕死,呢杯飲料夠凍夠茶味,合格。

羅宋湯

黑松露臘味炒飯