2016-01-26 1337 views
天寒地凍,最想就係喝一口暖湯。但煲一壼湯對工作忙碌嘅我,談何容易?所以,上星期就同左幾位與我並肩作戰多日嘅同事,去左位於佐敦吳松街嘅"尚鮮",品嚐一下滋潤湯水 😉甫入店內,衹見餐廳人頭涌涌。湯底亦有好多選擇,我哋揀左“蟲草花花膠燉雞腳湯”  ,富含豐富蛋白質和膠質的花膠,都算好大件,而且份量過得去,食落好滑,是冬季最好的滋補湯水,食完感覺充滿骨膠原啦😅。雞件亦很好多, 應該有成隻,肉質滑嫩。蟲草花好香滑,不加任何佐料的雞湯都够鮮甜。牛尚盛,派頭十足,細緻地盛載於三層碟架上,分別有五種不同口感的牛肉,手切牛、牛邊位、安格斯牛、牛柳粒及牛舌。其中手切牛,雪花分布均匀,牛肉味濃郁,其他的牛肉,肉質亦相當鮮美!百花讓油條,上桌時,新鮮熱辣,就咁食入口香脆無比,放湯裡烚一烚黎食,又是另一番滋味。鮮炸響鈴相信亦是很多港人食客的至愛,食落微脆的口感,索左湯汁後,滿口香滑的腐皮令人很有滿足感!厚切的烧牛舌也很不错,彈彈的口感,食落好香!餐廳食物用料新鮮,主打湯鍋健康美味,服務方面亦週到,下次會再黎!
餐廳環境
湯底選擇多