2022-01-16 353 views
呢幾日又有啲凍,唔洗諗一定要去打邊爐!打邊爐,我就一定出去食,因為唔想凍冰冰下洗材料,凍到手指都僵硬,仲有食完之後要清潔個鍋都真係會燥!所以打邊爐都係出去食,和諧好多!一坐低,見到有新推出”好滾動”限定,係西環獨家,古法枝竹雙冬羊腩煲,寫明係淨腩!我好想試,但係男友不是十分喜歡羊腩,所以唯有留返下次我和朋友來試!我哋叫了蜂巢豆腐白湯鍋,好白既湯底,入面有鴨血、蜂巢豆腐和不同的湯料,湯滾後,起未灼其他火鍋料前,我馬上喝了兩碗!!當湯飲一流!好豐富!御用手切肥牛(小) 半份$155因為想吃多一點其他菜式,所以今次牛肉選擇了小半份。呢款牛我見係推介,所以就試下。手切肥牛刀功要好,每一片厚度都差不多,肥牛脂肪分布均勻,牛肉味十分濃,有咬口且嫩!餐廳有提示只需灼8秒就可以,咁樣可以不怕灼得太耐浪費了好味的食材!黑白柏葉拼 半份$57本身都喜歡食牛柏葉,看到這裏有得雙拼就啱曬!雙拼可以同時吃到牛柏葉和黑柏葉,兩種口感不同,黑柏葉較為爽口,牛柏葉容易吸收湯底味道,各有各好!鮮牛黃喉 半份$55可能未必個個人都聽過黃喉,其實係牛心室嘅大動脈血管。營養價值高,好快就熟,不要灼過頭。食落有嚼口,咬落脆嫩,

好豐富!

御用手切肥牛(小) 半份$155
因為想吃多一點其他菜式,所以今次牛肉選擇了小半份。

黑白柏葉拼 半份$57

鮮牛黃喉 半份$55
可能未必個個人都聽過黃喉,其實係牛心室嘅大動脈血管。營養價值高,好快就熟,不要灼過頭。食落有嚼口,咬落脆嫩,口感好特別,我幾喜歡!

黑松露墨魚滑 半份$58
一上菜已聞到濃烈的黑松露味。墨魚滑好重松露味,十分香,墨魚食落彈牙爽口

至尊水餃皇半份$41
巧手韭菜餃半份$39
呢度好多食材都可以叫半份,所以就算只有兩個人都沒有大問題

水餃和韭菜餃都十分出色,餡料十分多,水餃皇入面有蝦,十分爽口,而且啖啖肉。而韭菜餃入面韭菜比例多,啱曬喜歡食韭菜的我!

龍蝦湯爆漿牛丸 半份$55
之前有食過牛丸入面有芝士,今次呢個係入面有龍蝦湯,覺得幾特別所以試下!
牛丸咬落爽口,一咬落去入面的龍蝦湯充斥口腔,好juicy !!! 牛丸和龍蝦湯出奇的夾。

杞子龍眼菊花蜜 一渣$70
這個不算是太甜,有清香的菊花味,而且有龍眼和蜜糖,甜度自然,不是人工甜。打邊爐飲這個可以降火減少燥熱

因為係平日,我地可以免費添加鴨血和蜂巢豆腐!!!

最後,結帳後每人有一杯腐竹糖水,腐竹糖水是冰沙形式, 十分冰涼,好滿足!
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 鮮牛黃喉