2020-11-14 863 views
好耐之前食過一次水木,其實果次係食咩我唔係好記得😅淨係記得餐廳成個格局係同現址好吾一樣,睇番OpenRice先知原來真係搬咗。冇記錯嘅話以前都係盧押道,唔知點解好多食店都係搬去好就近嘅位置,可能涉及到租約問題?不過我本身都係灣仔返工唔驚嘅,我去都好近。比較划算嘅系精選套餐,雖然價錢都吾系平🙊但以日式嘅omakase黎講,兩個人都係講緊千二蚊多啲,其實真係算抵😳貴嗰啲一個人都成千幾蚊。前菜3點系芥末八爪魚、鱈魚子腸同埋紅薑。芥末八爪魚嘅芥末味其實唔會話好重,幾啱唔係好食得辣但係又會想試吓嘅人,八爪魚煙煙韌韌。最好食係鱈魚子腸,一睇以為係玉子🤣🍣 時令刺身5點有中拖羅、海膽、池魚、鮑魚、金目鯛。由中拖羅開始食起,中拖羅一向偏向油膩,食落油脂系勁豐富😍食完油味仍然會喺口入面徘徊😝海膽我一向麻麻地,但佢整得一啲都吾腥👍🏼池魚嘅口感十分結實。鮑魚刺身就新鮮😊凍食都可以好好食。金目鯛我真系第一次食,表面戈層皮系煎過,香口非常👅成舊嘅口感有啲似煎魚柳。🥔 北海道薯仔沙律薯仔比我想像中大,份量吾會吝嗇,連埋沙律食都幾足夠。🐟 日式汁煮鮑魚鮑魚同樣比我想像中大隻🤤廚師好細心咁事先已經幫我地切成數片,食戈

前菜3點

🍣 時令刺身5點

🥔 北海道薯仔沙律

薯仔比我想像中大,份量吾會吝嗇,連埋沙律食都幾足夠。

🐟 日式汁煮鮑魚

鮑魚同樣比我想像中大隻🤤廚師好細心咁事先已經幫我地切成數片,食戈陣就吾會話咬得好辛苦。鮑魚經過汁煮後增添咗一份清甜,個味道好似磯煮鮑魚,易咬又好味。

🐮 鹿兒島霜降A4和牛串燒

鹿兒島霜降仲要系A4和牛,一定要試試啦🤤和牛有兩件,就咁睇都有少少呈現鮮紅色,不過畢竟係串燒就當然唔會係生架啦,好大件所以咬落好juicy😋肉質有啲結實,牛肉鮮嫩,不過都10分美味。

🍤 雜錦天婦羅

平時如果有天婦羅一定會揀大蝦天婦羅,跟餐嘅係雜錦天婦羅,都系平時戈啲雜錦天婦羅嘅款式:南瓜、蕃薯等等,蔬菜就唔多評論,大蝦佢整得幾脆幾爽口😋

🥬 野菜稻庭烏冬

野菜有紅蘿蔔、冬菇、生菜,蔬菜都係唔多評論,不過個湯清清地幾健康,清得黎都吾會話太淡,另外真稻庭烏冬食落滑嘟嘟。

最後甜品系抹茶紅豆布丁,本身對甜品期望唔高,質素都比我想像中好💚食食落口唔係死甜,系有回甘嘅抹茶味,布丁滑溜溜嘅口感都好正☺️
2020-11-07