2021-03-28 1205 views
本來今日係想來這邊試食梅貴緣,但來到時已經收咗舖,所以就去咗附近的素年。 因為已經8點多, 所以不用排隊就可以入座, 近太子呢間分店比福華街分店較闊落,也 較光亮,所以比較舒服。今次呢間分店的餐係比較西式,上次個間就日式西餐。我點了個蘋果肉桂燕麥碗與我自己想像中不同,我以為係乾身的,有燕麥粒加其他配料但原來有奶,好似食早餐咁佢的配料款式多,但每樣分量不多花生醬味不濃,合桃不會淋笠肉桂粉味不會太搶,忌廉也打得夠廷身,甜味適中整體都無問題,只是我預期不同,但也很普通另外跟餐可揀一杯黑豆茶豆味也夠,清爽友人則點了 西班牙全日早餐整體不錯,沒有特別出色,素漢堡扒應該是入貨,貨源不錯,只是偏鹹但口感上似真的吃漢堡扒,沒有奇怪的豆味反而焗薯值得一讚,焗得外脆內軟綿,有少少洋蔥增加口感和香味但也有偏鹹的問題而西班牙油炸鬼則炸得不夠香脆,也有少少油膩感,建議可以減少西班牙油炸鬼,由3件減至1或2件已經足夠而素漢堡扒可增加,1件真的太少另外,水果也太少,如果可以多點,或可減低吃西班牙油炸鬼的油膩感另跟餐加26元點了黃薑奶茶黃薑味很重,有點兒蓋過奶的味道友人飲唔慣黃薑味太重所以另外點了黑芝麻奶有芝麻味但不
今次呢間分店的餐係比較西式,上次個間就日式西餐。
我點了個蘋果肉桂燕麥碗
肉桂蘋果燕麥碗

與我自己想像中不同,我以為係乾身的,有燕麥粒加其他配料
但原來有奶,好似食早餐咁
佢的配料款式多,但每樣分量不多
花生醬味不濃,合桃不會淋笠
肉桂粉味不會太搶,忌廉也打得夠廷身,甜味適中
整體都無問題,只是我預期不同,但也很普通
另外跟餐可揀一杯黑豆茶
黑豆茶

豆味也夠,清爽

友人則點了 西班牙全日早餐
西班牙全日早餐
整體不錯,沒有特別出色,
素漢堡扒應該是入貨,貨源不錯,只是偏鹹
但口感上似真的吃漢堡扒,沒有奇怪的豆味
反而焗薯值得一讚,焗得外脆內軟綿,有少少洋蔥增加口感和香味
但也有偏鹹的問題
而西班牙油炸鬼則炸得不夠香脆,也有少少油膩感,
建議可以減少西班牙油炸鬼,由3件減至1或2件已經足夠
而素漢堡扒可增加,1件真的太少

另跟餐加26元點了黃薑奶茶
黃薑奶茶

黃薑味很重,有點兒蓋過奶的味道

友人飲唔慣黃薑味太重
所以另外點了黑芝麻奶
黑芝麻奶茶

有芝麻味但不會太重,甜度適中

2021-03-26