2020-03-15 6094 views
最近日日都在屋企食飯,諗住依家啲人少出街,唔會太多人,所以星期六出去銅鑼灣希慎廣場食吓嘢, 點知銅鑼灣人來人往,和以前沒有太大分別,可能啲人困在家太耐,大家都要出來抖抖氣!名館係我哋都經常幫襯嘅一間食肆,喜歡這裏座位舒適,味道吾錯,而且奉上每位客人的不是清水,而是我喜愛的健康蕎麥茶。一到餐廳門口就見到有個大招牌寫住紅燒乳鴿做特價,由原價$58減至$28一隻,這裏的乳鴿做得唔錯,雖然細隻咗少少,但係幾夠juicy, 來之前已經諗住叫,所以毫不猶豫地就入咗去。疫情下果然客人不多,我們選擇了面對窗戶的卡座,既可欣賞風景又可以無需面對面坐,食得輕鬆又安心。食物上菜速度一如過往的快,乳鴿剛炸起,熱騰騰,皮脆肉嫩。筍尖蝦餃王size 細細粒稱不上心目中的「王」,但勝在皮薄蝦肉新鮮彈牙。太極馬拉糕賣相很得,從手工能見廚師的心思,不太甜,熱食鬆軟,好味!五香牛展五菜陽春麵算大碗,牛展軟硬到位,味道不見太突出,反而是不同顏色的麵條吸引了我的視線,相信是如菜名用五種不同的蔬菜造成的麵條效果。希慎會員以前係呢間餐廳係冇優惠的,依家可能改咗竟然有九折優惠,有啲驚喜!

食物上菜速度一如過往的快,乳鴿剛炸起,熱騰騰,皮脆肉嫩。

2020-03-14
$111 (Lunch)