2022-04-17 2237 views
今年香港嘅股市大插水,據之前有啲報紙報導,強積金2022年3月每人平均蝕$3,202,而單喺今年至今人均蝕$16,318,我呢啲打工基層,可能未必蝕咁多,但亦絕對唔會少,當然,希望晌退休之日,個市暢旺,收復所有失地之餘,更賺一大嚿嚟安享晚年。講到強積金,我嘅強積金無樣好,就喺生日會送上小禮物,今次又喺Paul Lafayet嘅蛋糕券(上年都喺),等小弟再嚐Paul Lafayet嘅滋味。食晏時過嚟揀餅,自然貨源充足,一櫃都喺大大細細嘅蛋糕,琳琅滿目,款款蛋糕都做得精緻亮麗,睇樣都已經好吸引,而是日手藝蛋糕有8款選擇,比上一年貴咗少少,賣$55件。高檔次即喺高檔次,雖然只喺一件蛋糕,仲要喺免費換領嗰種,由包裝袋到包裝盒都寧舍大體,不過,就真喺幾唔環保。問店員有無細啲嘅包裝盒,可惜喺無嘅。伯爵紅茶芝士蛋糕 $55一身雪咁白嘅外型,表面做得平滑而閃爧,細心啲睇,其實表面仲有啲螺旋狀嘅坑紋,而蛋糕頂更加添一小件迷你馬卡龍及少少食用花做裝飾,整體賣相確喺非常別緻、細膩,不愧出色嘅手工蛋糕。切開睇睇,基本上分為3層,最外一層喺口感如絲般柔滑嘅伯爵茶芝士慕絲,淡淡嘅伯爵茶香中,滲出鹹鹹哋嘅芝士味;中
,而是日手藝蛋糕有8款選擇,比上一年貴咗少少,賣$55件。
伯爵紅茶芝士蛋糕 $55

伯爵紅茶芝士蛋糕
切開睇睇,基本上分為3層,最外一層喺口感如絲般柔滑嘅伯爵茶芝士慕絲,淡淡嘅伯爵茶香中,滲出鹹鹹哋嘅芝士味;中心喺榛子香味嘅軟心餡,非常軟滑,榛子味極為突出;而最底下,仲有層以果仁碎混和朱古力嘅脆脆底,令整體口感多變,味道紛陳有亮點
伯爵紅茶芝士蛋糕
高質即喺高質,小小一件手工蛋糕,真喺食得出當中嘅手藝同心思!
TakeAway
$55 (Tea)