呢間cinnamon roll專門店俾身邊啲妹豬auntie讚到天花龍鳳,返緊工都不惜由東九蛇王出西九買嚟食幾次。鐘意cinnamon我終於搵日放假外賣試一試。
可能閒日嘅關係,上網見排長龍等十世嘅情節完全冇發生喺我身上,行埋去都有少少pastry香味同好甜好甜嘅味,cinnamon味就冇乜。心經已逐級沉下去,但一場嚟到...埋counter order左一盒4件original size外賣返屋企食,原味x2,朱古力同pecan各一。
拎上手都有返咁上下重量,但少少暖都冇,做得pastry照燈keep warm啦好嗎...? 怕icing唔靚仔order先淋上都唔係咩難事掛🤨
返屋企即用焗爐reheat原味同pecan嚟食,超~~~多icing,唔係極嗜甜我盡量了走曬。個包係dense嘅,texture都唔錯,原味係有啲cinnamon味但唔夠香兼唔太出,pecan反而cinnamon味突出啲,但都係唔夠同太甜。之後嗰日再食朱古力味,又係一大pat icing,感覺係用朱古力醬唔係朱古力/朱古力粉包入roll入面,甜到咩味都食唔到,搵茶/齋啡配都覺得佢好甜,不得了😰
死甜加冇cinnamon味,話佢侮辱左佢自己個名都不為過,就算有人同我講美國野係好甜之類都唔代表佢可以浪費食材到咁嘅地步🤦♀️🤦♀️🤦♀️ 食完完全係嘥我quota嘅感覺,自己整真係冇咁嬲
Like
diane69