我地叫左一個$298套餐,有芝士焗龍蝦、油泡象拔蚌、酸甜炸海魚同鮑片扒時菜。上菜的時間很快,可能一早已經做定。

芝士焗龍蝦的賣相也太頹了吧...其實味道OK的。好在我地係叫套餐而不是單點。單點盛惠$238,但龍蝦的size比起我自己在街市買的急凍龍蝦細好多倍。

油泡象拔蚌的賣相更頹,而且象拔蚌和芽菜的比例是一比一(1:1),已經好細碟,象拔蚌仲要咁少...不過油泡象拔蚌其實係一個好高難度的菜,因為炒過火係會好難食的。我覺得都算炒得剛好呀。

酸甜炸海魚真的麻麻,魚好腥,一係唔新鮮,一係果條唔係海魚係河魚。因為己經炸了我都吃不出係咩品種的魚,唔新鮮都扣幾多分。雖然炸粉不會太多,香口,但可能汁太少始終掩蓋唔到果陣臭腥味。所以呢碟被我評為呢個餐最唔好食的一道菜。

鮑片扒時菜又是份量好少的一碟,海鮮你同我講係貴我覺得好合理,但係菜都只係幾蚊斤,唔好恰我冇買開餸喎!味淡,冇乜鮑汁,而且鮑片較硬,可以再炆腍少少。
由於每碟小菜都太細份,所以我地點了長洲炒飯。

單叫其實大碟過套餐好多,可能續樣叫仲抵食。炒飯好多餸,夠乾身,但冇獲氣,瑤柱仔冇味,俾咁大粒我都冇用。蝦米細到睇唔到,炒飯撈椰菜絲有啲怪。乜都加菜只會覺得為左keep住有咁大碟而偷工減料。好在撈芝士焗龍蝦的醬總算KO左個飯。(咁不如我叫白飯好過)仲好意思叫自己做長洲炒飯,映衰長洲呢個名呀。

![FATCAT=]](https://static7.orstatic.com/userphoto/user/0/BQ/002BJM3D4B4C7BCD22ED01tx.jpg?1764335875)