係香港非常高質嘅日式燒肉店🤤早前係香港好受歡迎成日都好難訂位,是次終於儲夠錢去感受下同係日本食燒肉一樣咁高質嘅體驗🤤.今次試左佢地嘅($620每位)你無聽錯,燒肉都有omakase,每個和牛嘅珍貴部位都會食到,是次出呢個post都令我了解多左和牛唔同部位名稱🤣(雖然每次嚟到店員都會講解下但點記到咁多🤪).上菜前會有份餐前小吃慢煮和牛俾你熱熱身(唔記得影)之後就係一上嚟三款唔同部位(由左至右)紙仔上面其實都有寫哂部位名稱同所需烤嘅秒數:位於肋骨前方,分布住美麗嘅油花,只須燒7秒,入口即溶,第一份肉就已經非常驚喜已經知道今餐所安排嘅部位同質量殊不簡單🥰見到chateau飲開酒嘅朋友會覺得好熟🤣查實係因為呢個名係源自一位法國作家(Francoise-Rene de Chateaubriand)係屬於腰內肉嘅菲力部位嘅中心位置,被喻為牛排之王也不為過,每邊快燒7秒,配以garlic soy sauce 點嚟食,個種柔軟嘅口感令人一試難忘.呢個大家都熟嘅部位名稱唔多講了,非常厚切全日燒最耐嘅肉🤣按個人喜好燒至medium rare左右即可👌🏻.乃日本最受歡迎嘅部位,見上面嘅油脂分布像藝術一般,配

今次試左佢地嘅[omakase set(Matsu松)]($620每位)你無聽錯,燒肉都有omakase,每個和牛嘅珍貴部位都會食到,是次出呢個post都令我了解多左和牛唔同部位名稱🤣(雖然每次嚟到店員都會講解下但點記到咁多🤪)

[Shakushi 牛肩三角肉]:位於肋骨前方,分布住美麗嘅油花,只須燒7秒,入口即溶,第一份肉就已經非常驚喜已經知道今餐所安排嘅部位同質量殊不簡單🥰
[Chateaubriand 牛排]見到chateau飲開酒嘅朋友會覺得好熟🤣查實係因為呢個名係源自一位法國作家(Francoise-Rene de Chateaubriand)係屬於腰內肉嘅菲力部位嘅中心位置,被喻為牛排之王也不為過,每邊快燒7秒,配以garlic soy sauce 點嚟食,個種柔軟嘅口感令人一試難忘.
[Fillet 菲力]呢個大家都熟嘅部位名稱唔多講了,非常厚切全日燒最耐嘅肉🤣按個人喜好燒至medium rare左右即可👌🏻

[Misuji 三筋- 肩胛骨內側部位]乃日本最受歡迎嘅部位,見上面嘅油脂分布像藝術一般,配埋沾肉汁滲透肉裡面,基本上食時唔使點任何其他醬汁,每邊燒三秒即可😋
[Daisankaku 大三角]極上大腿嘅位置,亦係薄燒幾秒就得,去到呢度你會發現好似款款除左菲力,樣樣都係薄切可能會覺得冇咩料到,但其實每款部位都係非常珍貴,加上油花嘅分布完美所以每款都係入口即溶,顛覆左我一直以嚟以為牛肉愈厚切大大舊先好食😳

接近尾聲開始唔係單單燒肉咁簡單:[Tougarashi 肩胛里肌]即係由膊頭至手臂嘅肉,食時會配上一碗味噌湯,每邊燒三秒然後將肉浸落湯度食,幾新奇嘅食法🥰食完再飲埋部吸收左牛肉精華嘅味噌湯正呀🥰

🎊最後,亦係高潮所在嘅係呢道-[Chef Kimura Yaki 木村燒](唔記得左咩部位)配以自家製醬汁,為左最後呢道帶俾你完美嘅體驗店員會幫你燒(當然其實其他部位你搞唔掂佢地都會幫你🤣)見住店員專業地數住秒數有節奏地燒,然後再放上一碗白飯上面,加上生雞蛋🥚同蔥花,一道完美嘅燒肉蛋飯
完成係你眼前😍😍,燒肉配上蛋汁,伴著蔥花嘅香,夾住日本珍珠米...無可挑剔...💯要挑剔嘅地方可能就係太快食完呢道精彩令人難以忘懷嘅燒肉omakase🥺
總括嚟講確實係非常高質嘅日式燒肉,質素亦對得住人均差不多$700嘅價錢,好食到食下食下就已經食完回味無窮😋