2020-05-22
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!食評開首,首先同follow我嘅讀者講聲抱歉,因為社會事件加上疫情關係,實在無心情寫飲飲食食嘅post,所以小弟出產少左好多,黎緊盡情寫番多d啦。我發覺搵好野食有兩種人,一種係完全唔介意服務環境,只要好食就得;另一種就係乜都唔好講,如果你環境污糟,幾好食都唔會去。小弟係前者,反而我未婚妻係後者。係香港要食好味嘅滷水同鵝肉好多時都係比較舊式嘅老鋪,環境衛生好多時都係一般,而今日呢間餐聽既可滿足我食好西嘅心態,又可以滿足我另一半對環境衛生嘅基本要求,因為今日食嘅呢間餐廳係連鎖經營,所有野都好有制度,店面光鮮亮麗,員工服務好,制服乾淨。其實呢間餐廳開左無耐,但就一口氣係幾個貴地段開鋪,係咪疫情關係租金平所以開咁多間?筆者唔知道,我只知道佢對自己嘅出品好有信心,
其實呢間餐廳開左無耐,但就一口氣係幾個貴地段開鋪,係咪疫情關係租金平所以開咁多間?筆者唔知道,我只知道佢對自己嘅出品好有信心,而我食完的確覺得好唔錯。
滷水鵝脾飯
先講價錢,以中環地段仲要食鵝肉黎計,呢間算平,有d飯餐六七十都有交易。我叫左個鵝脾飯,碗中除了鵝髀外,仲有滷蛋,豆腐卜,扎肉,菜脯同酸菜。鵝髀齋睇色水就知好靚,味道滷得啱啱好,肉質鮮嫩,滷水咸度適中,唔會話食到「確」喉,連皮也很入味,香滑而不油膩。值得一提係個飯,好綿糯,好有米香,唔係出面一般食到。
鵝髀飯
滷水鵝腸
呢個我真係要用痴線黎形容,係好食到痴線!一般大家食到嘅鵝腸好多時都係急凍貨,無肥膏好瘦,而呢個好明顯係鮮鵝腸,個d肥膏嘅甘香係真係冰鮮貨取代唔到,黎呢度一定要試,十分有驚喜!
鵝腸
如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!