lamsherrie
lamsherrie
Level 4
2025-09-12
Follow
呢晚到位於將軍澳中心嘅綠茶餐廳食晚飯,餐廳環境清新優雅。兩個人點了幾道主打菜式,風味不錯,價錢亦十分合理。餐廳仲有推出會員app,用埋迎新優惠,成餐飯就更加抵食。

龍井烤雞($138)- 外皮金黃微脆,上菜熱辣辣,入口帶淡淡茶香,肉質保持嫩滑不鞋,難怪係餐廳的招牌菜之一。

粉絲裹蝦($108)- 賣相精緻,蝦肉爽口彈牙,外層粉絲微焦,帶出酥香口感,醬汁連粉絲及蝦味道更加出色。

蛤蜊絲瓜($78)- 清新簡單但極具水準,絲瓜嫩滑,蛤蜊鮮美,兩者融入湯汁後清甜順口,用嚟中和其他較濃味的菜式就最適合不過。

甜品方面點咗西湖雷峰塔($28)- 無論名字或造型都充滿玩味,以淡奶及煉奶製成嘅雪糕香滑清爽,配上帶微甜香氣的青豆及斑斕汁,味道清新。

飲品則選了龍井檸檬茶($28),茶底清香而不澀,檸檬帶來酸爽平衡,入口相當清新解膩。賣相精美,配以趣緻嘅熊啤啤造型嘅冰。

餐廳仲有同米芝蓮星級大師合作,推出多款夏季限定菜式,當中包括綠茶蔥香烤豬頸肉、薑蔥蓉砂鍋焗牛肉等,更有特色甜品及飲品選擇。

據聞於黃竹坑新開幕的餐廳以「龍井問茶」為主題,無論裝潢及食物都以杭州西湖龍井茶文化為基礎,有機會真係要試吓。
Like
親愛的顧客,感謝您對我們菜品的認可!我們把食物的美味與品質作為我們一直以來的追求,您的支持與認可一定會讓我們走的更遠!
2025-09-20
Ratings