💁‍♀️💁‍♂️ 14/4/2023(Fri), Dinner🍽深水埗近年除咗多咗啲文青咖啡店,其實都有好多地道既特色小店值得去試,為食妙妙🙋‍♀️同A先生🙋‍♂️今晚就嚟到基隆街既聚來車仔麵,佢地除咗車仔麵之外,爆漿西多士都係呢度既名物,今晚一於睇吓係咪咁爆漿先😋😋😋。而今晚我地order咗:🔆 車仔麵(米粉配豬大腸、豬耳同埋雞翼尖,腩汁加秘製辣醬中辣)($46)店家既滷水味道醇厚,所以滷出嚟既食物吸收咗滷水既味道而變得入味好食。豬大腸清潔得乾淨👍👍👍,食落沒有多餘既脂肪;豬耳爽口好食,滷得入味而且份量都好多;雞翼尖同樣都係入味好食,入口輕輕就可以骨肉分離。車仔麵湯底用上雞骨及豬骨煮成,飲落清甜唔口渴,加入腩汁令味道多一個層次。不得不提既係店家自家製既蒜蓉辣醬,用匙羹🥄放喺碗入面,食落好香蒜蓉味,亦唔會太辣,加落湯入面或點嚟食好惹味。每枱既枱面都放有一樽,食得辣既可以再添。🔆 招牌鮮炸肉丸($32)用上新鮮豬肉同碎蔥頭製作,即叫即炸所以上枱時熱焫焫。肉丸入口鬆化帶少少油份,加咗碎蔥頭增添香氣,再點埋泰式甜辣醬,好快又俾我地清晒。🔆 爆漿草莓🍓西多士($38)賣相粉紅色,好吸引既一件西多士。西

而今晚我地order咗:

🔆 招牌鮮炸肉丸($32)

🔆 爆漿草莓🍓西多士($38)

賣相粉紅色,好吸引既一件西多士。西多用上兩片方包🍞,中間塗上士多啤梨🍓果醬,炸成金黃色既西多士,之後再喺中間壓一個凹位,加入煉奶調製既“爆漿”,最後灑上大量粉紅色既士多啤梨🍓糖霜。上枱時好香士多啤梨🍓既味道,用刀🍴一切,中間既“爆漿”就傾瀉出來,視覺效果一流。食落就有幾重既士多啤梨🍓味道,包括有中間既果醬,同埋面層既糖霜。

🔆 凍檸水

檸檬大片又唔澀,不錯。

🔆 凍奶茶

奶味同茶味平衡得都幾好,無話偏向一邊,雖然係車仔麵店,但杯奶茶都有質素。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 價錢實惠,味道又好,性價比高既餐廳

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳位處既基隆街有少量錶位🅿️
👉🏻 深水埗站行過嚟都係10分鐘左右路程,尚算方便