朋友有日同我講銅鑼灣開左新舖野食好味道,材料品質高同價錢都叫合理。所以終於找到有日同男人一齊去試下,上到去原來佢係分店黎,總店在尖沙咀,係因為太多人訂座而再開多一間。待應好快介紹我地有咩好推介,佢都會睇我地帶咩酒而再介紹,最後我地就叫左以下野食黎食,配上一枝白酒(第一枝免開瓶費,第二枝$100)松露煮日本年糕$98:松露味道濃之餘加上白汁剛剛好,年糕煮得還有一點口感。醬汁吾杰但可剛黏到年糕一起吃好味道,最後還有一些醬汁,最後連汁都淨食左...哈哈艾迪BB鴿$98:日限十隻,今次食到好開心,因為佢用低溫慢煮,所以鴿滑同嫩,皮都好脆口而吾油。好有鴿香同鴿油味道。蟹肉濃湯配鮮蠔杯$128:待應教飲左一半湯再食蠔再飲另一半湯,因為價錢不平所以只叫一個同男人分左佢,龍蝦湯好濃同香,再吃個蠔加汁(類似泰式酸辣汁),清一清口腔同好大股蠔味又夠大隻。之後飲最尾的湯...嘩..濃湯發揮到最好,仲香仲濃,如果叫這個湯一定要咁飲先值回票價!~日本帶子$198:新鮮甜之餘好大隻(L或XL尺寸),好厚肉同份量吾少。解雪解得十分好,滑之餘吾會有梅的情況發生。脆豬仔包配㰖油甜醋牛油$28:包痴的我最愛,包密度夠代表
松露煮日本年糕
艾迪BB鴿
蟹肉濃湯配鮮蠔杯
日本帶子
脆豬仔包配㰖油甜醋牛油
脆豬仔包配㰖油甜醋牛油
脆豬仔包配㰖油甜醋牛油$28:包痴的我最愛,包密度夠代表足料,表面好脆口吾硬,甜醋係老醋好杰身,酸得來又少少甜勁好味。
檸檬智利深海鱸魚枊
檸檬智利深海鱸魚枊$288:黎到問為何咁白呢?原來廚師用左鍚紙包住等魚吾會有燶的感覺。好窩心!~魚油香加魚肉質好滑,價錢不叫十分便宜,但食落就覺值得(因只用鹽和檸檬煮成),因為食到原味魚的香同嫩,吾係普通魚做到。
西班牙黑毛豬肋條肉
西班牙黑毛豬肋條肉$168:待應教左首先咩汁都不用就咁食,好香豬肉味同好滑同嫩口。再之後一口菠蘿和新鮮的紫蘇葉,即時令到本來個口有少少油感覺全消。好清新,最後先用汁再食會味道更濃。
日本椰子雪糕
日本椰子雪糕$68:味道不錯,但如果椰子味再重會更好,但佢用左雲利拿杍係好香同滑。
日本原隻菠蘿雪葩
日本原隻菠蘿雪葩$78:最愛吃的甜品,堅新鮮味道,好香菠蘿味同雪葩分子整得好好,好幼細,同整得好係吾會好易溶化,推介!~
原味咖啡
原味咖啡$76:原來係意大利咖啡,好香濃同易入口,味道不太酸。
最後每人大約$600,有點心痛(當然有多謝男人結帳..哈哈),但見到品質材料堅新鮮同味道好,其實都值得食。我地都食左差不多3小時才離開!~
2015-10-23
艾迪BB鴿