講到東南亞美食,最鍾意就係食叻沙,但要係香港食到正宗既叻沙湯底都唔係咁易,蝦麵店就係會令我不停encore既一間餐廳,佢地有三間分店,係新界港島都有,大家都可以搵間就近自己既試下😋😋😋咖哩叻沙湯魚旦魚片摻摻🐟🍜 $66湯底係好正宗既叻沙湯底,有椰奶味之餘,唔係搶過本身既湯底味🍲,忍唔住一啖接一啖飲哂成碗🤤,仲有好多舊豆卜,索哂啲湯超好食,而且麵好大碗餸又好多好足料,個人鍾意摻摻多啲,米粉加油麵,口感更加豐富😋白胡椒肉骨油條配白飯🐷🍚 $72肉骨好腍,食到一絲絲既肉,油脂同肉比例啱啱好,怕無味仲有甜豉油點,重點在於湯底,後勁白胡椒味好香好濃,仲飲到肉既甜味,好啱凍既時候食,飲完成身暖哂,配埋脆卜卜既油條,索埋啲湯,超正😋馬來沙嗲雞脾肉串 (4串) 🐔$46雞脾肉好嫩滑,配埋沙嗲醬好好食, 沙嗲醬好濃好稠好香,仲有粗花生粒🥜好有咬口

😋咖哩叻沙湯魚旦魚片摻摻🐟🍜 $66

😋白胡椒肉骨油條配白飯🐷🍚 $72