2020-12-17 1467 views
請咗上午假陪我老婆大人睇醫生,睇完10點幾,問我有咩地方去,見臨近聖誕節不如行花墟睇下花,由旺中沿路走去花園街,就係路經嘅時候見到呢間老餅家,我對傳統既食物一直都大興趣,由佢門面,舖內裝修格局更顯得舊有味道,不同產品的價錢向貼在舖頭兩邊,幫襯既都係50歲左右人士,身為80後忽然我都覺得自己好後生😅,顧客圍繞都係買牛耳、紅豆燒餅、光酥餅.....,經過一輪視察,最後買咗$20/5個紅豆燒餅、$20/4個嚤囉酥。紅豆燒餅:買紅豆燒餅係睇落似最熱熱熱賣嘅食品,事實就真係👍下午返到公司食左一件燒餅,而燒餅本身有厚度同軟身,燒餅皮上亦有烤過嘅芝麻,故燒餅亦有一絲絲嘅芝麻香味,食落口除咗好香口嘅芝麻濃香,再咬深點燒餅皮夾雜紅豆蓉嘅清甜卻中和左芝麻嘅濃味,相得益彰,難怪成為此舖大熱!嚤囉酥:好老實聽就聽得多食就未食過,外層咬落似光酥餅味道,內層餡料都是清清甜甜的味道。下次希望可以試埋香蕉糕同牛耳等等食物👍
紅豆燒餅:
嚤囉酥: