2021-05-11 3802 views
收工後同男友係觀塘附近搵野食,記得前排佢話佢好耐無飲湯水好想飲,但我又懶得煲,所以帶左佢黎呢間二少廚房飲住家無味精靚燉湯🤣(仲可以一次過滿足佢兩個願望,因為手撕雞都係佢成日間唔中就會話想食既野黎😁)我地叫左招牌客家鹽焗同埋酸辣手撕雞,一個加$5轉菜飯少飯,一個加$8轉酸辣米線,跟酸菜胡椒豬肚雞湯同蓮藕章魚排骨湯😎手撕雞份量都唔少,嫰滑多汁😋 鹽焗帶啲鹹香味送飯一流👏酸辣係跟左個酸辣汁,質地有啲稠稠地,似係泰式雞醬做底再加啲酸辣汁上去調出黎,都幾開胃~跟餐仲送左啲西生菜,營養均衡👍我幾欣賞佢個菜飯,有誠意👍 唔係得兩三粒仔菜,而係好平均地多👏而且啲菜好爽脆👍泰國絲苗香米真係唔同啲!粒粒分明又有米香,絕對唔係平日有陣時出街食到果啲淡而無味既cheap米🙈燉湯超足料!!一打開聞到超香😍酸菜胡椒豬肚雞湯既胡椒味好突出,但唔會太辣👍加十幾蚊送既燉湯有齊豬肚,瘦肉同雞肉,好誇張😂蓮藕章魚排骨湯相對濃郁,似老火湯,好夠味😋紅蘿蔔同蓮藕夠晒淋👍食完呢餐男友話解晒想飲湯既癮嚕🤣

客家鹽焗手撕雞菜飯,胡椒豬肚雞湯

泰式酸辣手撕雞配酸辣米線,蓮藕章魚排骨湯

手撕雞份量都唔少,嫰滑多汁😋
招牌客家鹽焗手撕雞

鹽焗帶啲鹹香味送飯一流👏
泰式酸辣手撕雞

跟餐仲送左啲西生菜,營養均衡👍
菜飯

燉湯超足料!!一打開聞到超香😍
胡椒豬肚雞湯

酸菜胡椒豬肚雞湯既胡椒味好突出,但唔會太辣👍
加十幾蚊送既燉湯有齊豬肚,瘦肉同雞肉,好誇張😂
蓮藕章魚排骨湯

蓮藕章魚排骨湯相對濃郁,似老火湯,好夠味😋
紅蘿蔔同蓮藕夠晒淋👍
食完呢餐男友話解晒想飲湯既癮嚕🤣