2021-02-12 1300 views
而家去唔到旅行, 放假都想出户外抖下氣, 大澳有好多嘢食, 又可以行山, 當然是一個好選擇啦。 依間餐廳我嚟過3次, 佢有四大名菜, 咸鮮蝦乾荷葉龍仔飯, 招牌香煎墨魚餅, 椒鹽脆皮豆腐, 炭燒燒鵝。 我每一次都會叫龍仔飯, 因為喺外面真係好難食到, 佢啲蝦乾好大隻, 加埋啲蝦醬蒸飯真係好香, 令你食完一碗仲想食第二碗。 椒鹽豆腐仔必食的, 因為佢裏面嘅豆腐真係非常嫩滑, 個皮炸得唔厚, 非常脆口, 外脆內軟的感覺是無法抗拒。 燒鵝和墨魚餅都好食, 不過係我嘅次選。 至於餐廳的環境, 類似梅窩長洲的地道中式食肆, 只是一般。
咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯
椒鹽脆皮豆腐